Základní informace o mezinárodních organizacích
Novinky z FAO – Mládež a budoucnost potravin
25. 7. 2025
Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) zveřejnila zprávu s názvem „Postavení mládeže v agropotravinářských systémech“, která se zaměřuje na roli mladých lidí ve formování budoucnosti zemědělství, potravinového zabezpečeníi a udržitelného rozvoje.
Novinky z OECD — OECD-FAO Agricultural Outlook 2025—2034
18. 7. 2025
Pravidelný komoditní výhled se zaměřuje na rostoucí poptávku po živočišných produktech a její důsledky pro emise skleníkových plynů. Jde o jevy koncentrované primárně v ekonomikách se středními příjmy. Indie a JV Asie tak budou tvořit 39 % růstu světové spotřeby. Podíl Číny na růstu spotřeby klesne z 32 % na 13 %.
Novinky z OECD – Řízení inovací z pohledu veřejného a soukromého sektoru
11. 7. 2025
Rychlé zavádění nových technologií vyžaduje adekvátní řízení inovací, které je klíčové i pro udržitelný rozvoj venkova a agri-food sektor. Globální lídři v této oblasti zdůrazňují potřebu flexibility, experimentování a spolupráce mezi veřejným a soukromým sektorem.
Novinky z FAO – Index cen potravin FAO v červnu mírně vzrostl kvůli vyšším cenám masa, mléčných výrobků a rostlinných olejů
4. 7. 2025
Index cen potravin FAO (FAO Food Price Index, FFPI) dosáhl v červnu 2025 průměrné hodnoty 128,0 bodu, což je nárůst o 0,7 bodu (0,5 %) oproti květnu.
Novinky z OECD – Sucho v globálním výhledu OECD
4. 7. 2025
Dopady sucha rostou a překračují hranice, ať jde o sucho meteorologické, zemědělské nebo hydrologické. Mezinárodní spolupráce v této oblasti je proto dlouhodobě nezbytná a veřejný i soukromý sektor v ČR tuto skutečnost reflektuje.
Novinky z FAO – Zhoršující se potravinové zabezpečení v rozvojových zemích - pět zemí na pokraji hladomoru
20. 6. 2025
Nová společná zpráva Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a Světového potravinového programu (WFP) odhaluje kritické zhoršení potravinového zabezpečení ve třinácti světových „hladových ohniscích“. Pět z nich, Súdán, Palestina, Jižní Súdán, Haiti a Mali, čelí akutnímu riziku hladomoru.
Novinky z OECD – potravinové ztráty a plýtvání
13. 6. 2025
Snižování potravinových ztrát a plýtvání potravinami je příkladem trendu, který v jednotlivých zemích významně urychlila mezinárodní spolupráce a přijaté mezinárodní závazky.
Aktuality z FAO – Klimatické změny ohrožují zemědělskou produkci, Index cen potravin
6. 6. 2025
Nová data zveřejněná Organizací pro výživu a zemědělství OSN (FAO) varují, že klíčové plodiny, jako jsou pšenice, káva, fazole či maniok, mohou do roku 2100 ztratit až polovinu nejvhodnějších oblastí pro pěstování.
Novinky z OECD – Politika orientovaná na místo
30. 5. 2025
V polovině května zveřejněný souhrn poznatků o místně orientované politice reaguje na obnovený zájem o local / place-based mechanismy a jejich potenciál řešit prostorově diferencovaná tržní selhání a přispívat k transformaci.
Novinky z FAO – Akutní hlad a podvýživa v nejzranitelnějších regionech světa byl v r. 2024 dál na vzestupu
23. 5. 2025
Podle nové Zprávy o globálních potravinových krizích (GRFC) roste akutní potravinová nejistota a dětská podvýživa již šestým rokem po sobě. V roce 2024 se další miliony lidí v nejzranitelnějších oblastech ocitly na pokraji přežití.