Národní rozvojový program Kyrgyzstánu: Cesta k soběstačné ekonomice do roku 2030
Kyrgyzstán zahájil realizaci Národního rozvojového programu, jehož cílem je do roku 2030 vybudovat udržitelnou a soběstačnou ekonomiku. Hlavním záměrem je snížit závislost země na vnějších faktorech, jako jsou výkyvy na světových trzích a nestabilita dovozu.
Klíčovým pilířem programu je zajištění potravinové bezpečnosti prostřednictvím domácí produkce základních potravin. V rámci období 2025–2030 se počítá s tím, že kyrgyzské obyvatelstvo bude mít do roku 2030 přístup ke kvalitním, místně vyráběným potravinám. Tím by se měl podpořit nejen rozvoj zemědělství a zpracovatelského průmyslu, ale zároveň se by se tím snížily ceny masa, zeleniny a ovoce, čímž by se omezily dodatečné náklady pro spotřebitele.
Ministerstvo zemědělství Kyrgyzské republiky informovalo, že do července roku 2025 země plně pokryla svou domácí poptávku u šesti z devíti klíčových potravinářských produktů. Mezi tyto produkty patří mouka, obilí, brambory, maso, mléčné výrobky, vejce, stejně jako zelenina, ovoce a bobuloviny.
Podle předběžných údajů je republika již plně soběstačná v produkci brambor, mléčných výrobků, zeleniny, melounů a pekařských produktů. Soběstačnost v oblasti masa dosahuje přibližně 80 %. U položek jako jsou ovoce a bobuloviny, vejce, rostlinný olej a cukr však zatím nebylo dosaženo plné soběstačnosti.
Zpracoval:
Artyom Lukasov
zahraniční spolupracovník Ministerstva zemědělství v Kazachstánu
Tel: +7 701 515 0541, E-mail: artom.lukasov@mzv.gov.cz