Globální vzestup mexické tequily a příležitosti pro technologické inovace

21. 3. 2025

Tequila zaznamenala v posledních desetiletích nebývalý růst a etablovala se jako jedna z nejoblíbenějších lihovin na světě.

V roce 2024 dosáhla produkce 495,8 milionu litrů, přičemž 80 % bylo exportováno na přední trhy, jako jsou USA, Evropa a Asie. Tento boom postavil tequilu jako silného konkurenta jiných prémiových lihovin, jako je whisky a koňak.

Tento růst však přináší značné výzvy. Nadprodukce agáve vedla ke kolísání cen a problémům s udržitelností a dopad odvětví na životní prostředí zůstává kritickým problémem. Při výrobě tequily vzniká velké množství odpadu, které mohou kontaminovat vodní zdroje, pokud s nimi není správně nakládáno. Agáve sice nevyžaduje intenzivní zavlažování, avšak spotřeba vody při výrobě vyžaduje 8,5 litru pitné vody na litr tequily.

Další výzvou je ochrana označení původu na rozvíjejících se trzích, kde tequila čelí pokusům o padělání a konkurenci podobných produktů. Ekonomika si zároveň klade za cíl snížit svou uhlíkovou stopu o 25 % a zvýšit využití obnovitelné energie o 12 % do roku 2030.

K řešení těchto výzev se investice do specializovaných technologií staly pro výrobní průmysl tequily klíčovou příležitostí. Mezi inovativní řešení patří:

  • Úprava a opětovné použití vody – pokročilé filtrační a recyklační systémy pro minimalizaci spotřeby vody.
  • Využití odpadu – výroba bioplynu nebo organických hnojiv, snížení dopadu na životní prostředí.
  • Optimalizace plodin – prognóza poptávky řízená umělou inteligencí jako ochrana před nadprodukcí agáve.
  • Automatizace v destilaci – přesná technologie pro zvýšení efektivity a snížení odpadu ve výrobních procesech.
  • Využití čisté energie – implementace solární energie a energie z biomasy ke snížení závislosti na fosilních palivech.

Pro evropské společnosti představuje tento scénář příležitost pro investice a spolupráci s mexickými producenty. Transfer technologií a vývoj udržitelných řešení zvýší nejen konkurenceschopnost tequily na globálním trhu, ale také vytvoří nové příležitosti pro dodavatele zařízení a inovativní technologie.

Vývoj produkce tequily závisí nejen na její rostoucí popularitě, ale také na její schopnosti přizpůsobit se novým standardům udržitelnosti a účinnosti. V tomto smyslu není investice do technologií jen nutností, ale strategickou výhodou pro zajištění dlouhodobého úspěchu.

Zdroj a zdroj  
 
Zpracoval:
César Omar Reyes Valdez
místní zástupce ČR pro agro-potravinářství v Mexiku
tel: +5 249 219 291 41, e-mail: omar.agriculture.mx@gmail.com

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.