Mexické označení „Sellos“ formuje zdravější přístup ke stravování

25. 10. 2024

V roce 2020 zavedlo Mexiko systém Sellos neboli „varovné etikety“ na obalech zpracovaných potravin a nápojů, čímž stanovilo nový standard v oblasti zdravotně orientovaného značení.

Systém prosazuje mexické ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Federálním úřadem pro ochranu spotřebitele (PROFECO) a Federální komisí pro ochranu před hygienickými riziky (COFEPRIS). Vyžaduje varovné symboly na potravinách s vysokým obsahem přidaných cukrů, nasycených tuků, sodíku nebo kalorií, které upozorňují spotřebitele na složky spojené se zvýšenými zdravotními riziky, jako je obezita, cukrovka a kardiovaskulární onemocnění.

Sellos jsou černé osmiúhelníkové etikety, které varují před nadměrným množstvím určitých složek a jsou viditelné přímo na přední straně obalu. Pokud například výrobek překračuje povolený limit přidaných cukrů, musí být označen nápisem „Vysoký obsah cukru“. Podobně další ikony varují před vysokým obsahem sodíku, nasycených tuků nebo kalorií. Označení se rozšiřuje i na varování u výrobků s umělými sladidly nebo kofeinem, což spotřebitelům pomáhá rychle odhadnout potenciální dopad na výživu.

Nejvyšší soud (SCJN) nedávno potvrdil platnost nařízení poté, co několik velkých společností podalo právní námitky. Žalobci tvrdili, že označení porušuje jejich obchodní práva. SCJN však ve svém rozhodnutí z roku 2024 zdůraznil prioritu veřejného zdraví a uvedl, že právo na transparentní informace založené na zdraví je nadřazeno ziskovým motivům společností. Toto rozhodnutí potvrzuje systém Sellos jako právně spolehlivý nástroj ochrany zdraví, což oslavují obhájci zdravého životního stylu, kteří jej považují za precedens pro další země, které se potýkají s podobnými problémy v oblasti veřejného zdraví.

Od svého zavedení je systém Sellos spojen s větší informovaností a do jisté míry i se změnou spotřebitelských návyků směrem ke zdravějším potravinám. Nedávné údaje také naznačují, že výrobci potravin mění složení výrobků tak, aby snížili obsah cukru, soli a tuku, a vyhnuli se tak těmto označením. Mexické ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo pokles nákupu sladkých nápojů a zpracovaných pochutin s varovnými etiketami, což podtrhuje úlohu systému při podpoře lepšího výběru stravy.

Vzhledem k tomu, že Mexiko patří mezi země s nejvyšším počtem onemocnění souvisejících se stravou, je systém Sellos významným krokem v podpoře zdravějších vzorců spotřeby. Jeho úspěch posílený rozhodnutím SCJN jej staví do pozice vlivného modelu v celosvětové zdravotní politice označování potravin, zejména v zemích, kde přetrvává vysoká míra onemocnění souvisejících s výživou.

Zdroj: industriaalimentaria.org

Zpracoval:
Paul Richard
místní zástupce ČR pro agro-potravinářství v Mexiku
tel: +52 55 8723 8188, e-mail: paulrichardconsulting@gmail.com

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.