Úspěch Mexika v udržitelném agrobyznysu

10. 1. 2025

Globalizace vyvolala bezprecedentní transformaci ve všech ekonomických odvětvích na světě. Agrobyznys není výjimkou, protože zažívá významnou transformaci poháněnou spotřebitelskými trendy a chováním, hledáním využití nových technologií, které zvyšují úsilí o globální udržitelnost.

Precizní zemědělství, udržitelná obalová řešení a digitální platformy pro sledovatelnost jsou některé z globálních trendů, které se prosazují. 
Případ Mexika je příkladem toho, jak může země vést udržitelný agrobyznys a zároveň čelit globálním výzvám. Její vývoz představuje více než 60 % čerstvých a zpracovaných potravin dodávaných do USA, které jsou největším světovým dovozcem potravin. Navzdory geografickým omezením ve srovnání s tropickými zeměmi, jako je Kolumbie nebo Brazílie, nebo současným globálním politickým a obchodním turbulencím, bylo Mexiko schopno využít modernizace a strategických programů k udržení svého vedení.
Mexiko se snaží přijmout globální inovace do svého místního kontextu, což má za následek, že více než 50 % zavlažované půdy v Mexiku využívá účinné systémy vedoucí ke snížení plýtvání vodou. Kromě toho byla přidána implementace dronů, půdních senzorů a dalších nástrojů přesného zemědělství, aby se zlepšila produktivita mexických polí, zvýšily výnosy a snížily náklady. Mexičtí spotřebitelé přidali změnu ve svém spotřebním chování, protože stále více migrují na digitální trhy, což donutilo zemědělce, aby na ně také přešli, a to vedlo k přímé komunikaci mezi farmářem a spotřebitelem, která eliminovala zprostředkovatele a zvýšila ziskové marže. 
Současný politický kontext v zemi umožnil kontinuitu vládních programů na podporu venkova, které si jako ústřední osu zvolily zalesňování a nahrazování výnosných plodin neproduktivními plodinami s cílem vymýtit chudobu na venkově a snížit uhlíkovou stopu. Biologická ochrana na mexickém venkově byla zaměřena na zachování biologické rozmanitosti, přičemž integrovaná ochrana proti škůdcům minimalizuje používání chemických pesticidů, které nejsou šetrné k životnímu prostředí.
Mexiko se ve svém plánu na dosažení potravinové bezpečnosti při změně klimatu snaží zavádět nové technologie a inovace na svých polích a zároveň zavádět další, jako jsou plodiny odolné vůči změně klimatu a kukuřice odolná vůči suchu. Velké mexické společnosti, jako je Grupo Bimbo, sázejí na obnovitelné zdroje energie a nové kontejnery a obaly pro své produkty, které jsou biologicky rozložitelné a splňují globální udržitelné průmyslové standardy. Mexiko se tak snaží najít rovnováhu mezi inovacemi a tradičním zemědělstvím a sází na udržitelný a moderní agrobyznys.

Zdroj: reporteasia.com 

Zpracoval:
César Omar Reyes Valdez
místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Mexico City
Tel: +5 249 219 291 41, E-mail: omar.agriculture.mx@gmail.com 
 

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.