Zákaz pěstování transgenní kukuřice v Mexiku

4. 4. 2025

Mexická vláda přijala ústavní reformu, která zakazuje pěstování transgenní kukuřice na svém území s cílem chránit původní odrůdy a posílit potravinovou suverenitu země.

Toto rozhodnutí vyvolalo širokou diskusi o problémech, kterým země čelí v oblasti potravinové bezpečnosti, a o potřebě zavést strategie, které by zajistily dostupnost potravin pro její obyvatele.
Mexiko je významným spotřebitelem kukuřice a je do značné míry závislé na dovozu žluté kukuřice (většinou transgenní) z USA. Přestože nová legislativa její dovoz nezakazuje, eliminace pěstování transgenní kukuřice na mexickém území by mohla ovlivnit produktivitu a dostupnost této obiloviny na domácím trhu. To představuje významnou výzvu pro potravinovou bezpečnost, protože poptávka po kukuřici bude nadále stoupat, a to jak pro lidskou spotřebu, tak pro živočišnou výrobu a potravinářský průmysl.
Na druhou stranu některá odvětví tvrdí, že zákaz by mohl snížit konkurenceschopnost mexických zemědělců, protože transgenní osivo je obvykle odolnější vůči škůdcům a změnám klimatu, což umožňuje dosáhnout vyšších výnosů při menším množství vstupů. Nedostupnost této technologie by mohla vést k vyšším cenám domácí kukuřice a zvýšit závislost na dovozu.
Aby se Mexiko vyhnulo krizi v produkci kukuřice a zajistilo potravinovou bezpečnost, musí přijmout komplexní strategii, která zahrnuje investice do zemědělského výzkumu a vývoje, neboť je nezbytné podporovat vývoj zdokonalených hybridních osiv, která nabízejí vysokou produktivitu bez nutnosti transgenních modifikací. Investice do tradičních biotechnologií a udržitelných zemědělských metod mohou zmírnit dopady zákazu.
Stejně tak je podpora domácí produkce nezbytná pro realizaci podpůrných programů pro malé a střední zemědělce, kteří jsou závislí na kukuřici, poskytování pobídek pro pěstování původních odrůd a zlepšování infrastruktury pro její produkci, skladování a uvádění na trh. Diverzifikace zdrojů dodávek je pro Mexiko zásadní pro snížení závislosti na dovozu kukuřice a podporu obchodní dohody se zeměmi, které mohou nabídnout netransgenní kukuřici. To by pomohlo zajistit dodávky, aniž by to ohrozilo nové předpisy.
Sucho a nedostatek vody jsou problémy, které jsou v zemi stále častější a alarmující. Proto je nutné zlepšit účinnost zavlažování a přijmout vyspělé zemědělské technologie včetně těch z jiných trhů, které mají zkušenosti s účinným hospodařením s vodou, což může pomoci maximalizovat výnosy, aniž by se zvětšila obdělávaná plocha. 
Zákaz transgenní kukuřice v Mexiku je prováděn ve snaze zachovat biologickou rozmanitost a posílit zemědělskou identitu země, ale představuje významné problémy z hlediska potravinové bezpečnosti. Aby bylo toto opatření udržitelné, musí vláda zajistit rozvoj dostupných zemědělských technologií, podpořit místní produkci a snížit závislost na dovozu. Zavedení komplexních a dlouhodobých řešení může zajistit rovnováhu mezi potravinovou nezávislostí a dostatečnými dodávkami této obiloviny nezbytné pro mexickou stravu a ekonomiku.

Zdroj, zdroj, zdroj

Zpracoval:
César Omar Reyes Valdez
místní zástupce ČR pro agro-potravinářství v Mexiku
tel: +5 249 219 291 41, e-mail: omar.agriculture.mx@gmail.com
 

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.