Britské potravinářské firmy investují do zdravějších výrobků
Podle zprávy britské Federace výrobců potravin a nápojů (FDF) se potravináři snaží vyvíjet zdravější výrobky.
Z údajů vyplynulo, že ve srovnání s obdobím před deseti lety téměř třetina (31 %) výrobců používá nyní méně soli, dalších 30 % snížilo množství cukru a 24 % omezilo množství kalorií ve svých výrobcích. V loňském roce investovaly britské firmy do výroby zdravějších výrobků přibližně 180 milionů liber. V rámci inovací provádějí u vyráběných potravin změny, jejichž cílem je podpora zdravějšího životního stylu.
Výrobci potravin a nápojů však čelí výzvám k dalším investicím kvůli rostoucím výrobním nákladům a tlaku vládních regulací. Podle zjištění FDF bylo více než 41 % potravinářských značek se sídlem ve Velké Británii nuceno omezit investice kvůli rostoucím nákladům.
FDF proto vyzývá britskou vládu, aby do budoucna zvýšila podporu a financování výzkumu a vývoje a pomohla tak podnikům při transformaci provozu tak, aby vyráběly zdravější zboží a zároveň dokázaly zvládnout rostoucí náklady. Dále FDF vyzývá vládu ke zvýšení transparentnosti v rámci potravinového řetězce.
Zpracoval:
Paul Wilkins
místní zástupce ČR pro agro-potravinářství ve Velké Británii
Tel.: +44 749 533 9811, E-mail: uktrade@mze.gov.cz