Potenciál umělé inteligence při kontrolách kvality ovoce a zeleniny
Na každoročním londýnském veletrhu International Food and Drink Event, který se (i za účasti českých firem na stánku s podporou Ministerstva zemědělství) uskutečnil od 25. do 27. března 2024 rozebírali zástupci pěstitelů a distributorů čerstvého ovoce a zeleniny potenciální dopad, který bude mít umělá inteligence v tomto dodavatelském řetězci.
Zástupci společností se shodli na tom, že tato technologie má potenciál zásadně změnit pravidla nejenom v tomto sektoru. Běžné úkony v dodavatelsko-odběratelském řetězci, jako je například třídění kvality produktů, by mohly být efektivnější a rychlejší díky větší přesnosti umělé inteligence. Dalšími přetrvávajícími výzvami jsou klimatické změny, nepředvídatelné počasí a zpoždění při přepravě, kde by mohla být tato technologie využita k přesnějším předpovědím i zkracování dopravních tras a lhůt.
Postupy kontroly kvality, jejichž cílem je mít na konci procesu konzistentní produkty, v Británii zhruba posledních 15 let stagnovaly a nedošlo v této oblasti k žádným zásadním změnám. V budoucnu by mohla technologie umělé inteligence pomoci nejen s odstraňováním potenciálních vnějších vad, ale také s kontrolou jakosti uvnitř produktů.
Zpracoval:
Paul Wilkins
místní zástupce ČR pro agro-potravinářství ve Velké Británii
Tel.: +44 749 533 9811, E-mail: uktrade@mze.gov.cz