Pozitivní dopady omezení propagace nezdravých potravin v Anglii
Univerzita v Leedsu provedla první nezávislý výzkum dopadů legislativního omezení propagace nezdravých potravin v Anglii.
Zákon, který omezil možnost umísťování produktů s vysokým obsahem tuku, cukru nebo soli ve velkých obchodech, vstoupil v Anglii v platnost v říjnu 2022 jako součást strategie britské vlády v boji proti dětské obezitě. Pro analýzu dopadů univerzita využita data o prodejích z vybraných supermarketů (Asda, Morrisons, Sainsbury’s a Tesco) v kombinaci s dalšími daty a dotazníky.
Studie zjistila, že po zavedení přísnějších předpisů se v Anglii prodalo o téměř dva miliony kusů produktů s vysokým obsahem tuku, cukru nebo soli méně. Před zavedením nových pravidel připadalo v supermarketech 20 ze 100 prodaných položek právě na nezdravé produkty. Po zavedení omezení se tento počet snížil na 19.
Podle univerzity v Leedsu je potřeba pokračovat v dalších krocích, aby zdravá a udržitelná strava byla snadněji dostupná pro širokou veřejnost. Tento cíl podpořilo v průzkumu 90 % spotřebitelů. Jedním s dalších kroků britské vlády je zavedení zákazu reklamy na nezdravé produkty v televizi před 21. hodinou od ledna 2026.
Zpracoval:
Paul Wilkins
místní zástupce ČR pro agro-potravinářství ve Velké Británii
Tel.: +44 749 533 9811, E-mail: uktrade@mze.gov.cz