Srovnání ekologického dopadu supermarketů v UK

11. 2. 2022

Lidl a Waitrose jsou podle výzkumu spotřebitelské skupiny „Which?“ nejekologičtější supermarkety v UK. Výzkum srovnával stovky údajů ze supermarketů, včetně např. emisí skleníkových plynů, používání plastů nebo plýtvání potravinami (množství odpadu).

Supermarkety mají velké dopady na životní prostředí a výzkumníci zdůraznili, že u všech zkoumaných firem existuje prostor pro zlepšení. Zatímco supermarkety produkují vlastní odpady, je potřeba také zohlednit produkty, které prodávají a které mají rovněž podíl na zátěži pro životní prostředí.
Zdroj

Další zajímavosti z oblasti zemědělství a potravinářství

Efektivní značení různých certifikací produktů

Různé značky pro udržitelnost, bioprodukci, welfare nebo fair trade na výrobku mohou zvýšit povědomí zákazníků o těchto skutečnostech, ale nemusí vést ke změně chování spotřebitelů ve smyslu vyšší prodejnosti takových produktů.

Wageningen University & Research ve studii „Efektivní označování udržitelných produktů“ naznačuje, že větší účinek na spotřebitele mají kombinovaná označení, tedy více různých označení v jedné značce.

Zákazníci s větší pravděpodobností koupí produkt, který má značku obsahující kombinaci různých certifikací, než ten, který má více individuálních značek (kvality, udržitelnosti, bio produkce apod.)
Zdroj

Trendy spotřebitelů i producentů masa ve Skotsku

Trh s potravinami ve Skotsku se zrušením pandemických omezení zaznamenal pokles, ale kategorie masa si stále vede dobře oproti období před pandemií. Většina produktů z hovězího masa zaznamenala nárůst.

Zákazníci ve Skotsku včetně mladší generace upřednostňují nákup červeného masa od místních řezníků. Důvodem tohoto trendu je názor, že lokální potraviny jsou lepší pro zdraví i životní prostředí.

Podle výzkumu společností Kantar a The Knowledge Bank by ve Skotsku mohl do roku 2030 vzrůst podíl zákazníků zohledňujících při svých nákupech ekologii na 62 %. Všeobecně vzrůstá zájem minimalizovat dopady na životní prostředí. Na to reagují i producenti potravin a masa a snaží se o snížení zátěže pro životní prostředí, dosažení vysoké úrovně blaha chovaných zvířat a například také o produkci masa z chovů, ve kterých nejsou využívána antibiotika.
Zdroj

 

Zpracovali:

Paul Wilkins a Tibor Angyal
Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství ve Velké Británii
tel.: +44 749 533 9811, e-mail: uktrade@mze.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.