Výroční zpráva Broken Plate 2025 s trendy ovlivňujícími potravinový systém ve Velké Británii
Nadace Food Foundation vydala pravidelnou zprávu, která se zabývá trendy ovlivňujícími potravinový systém ve Velké Británii, a doporučuje opatření, která by měla být přijata na vládní úrovni, aby byly zdravé a udržitelné potraviny dostupné širokým vrstvám lidí.
Klíčová zjištění:
- Zdravější potraviny jsou v přepočtu na kalorie více než dvakrát dražší než méně zdravé potraviny a jsou méně dostupné.
- Pětina obyvatel Velké Británie s nejnižšími příjmy by musela utratit 45 % svého disponibilního příjmu na zdravou stravu, kterou doporučuje vláda. U rodin s dětmi je to dokonce 70 % disponibilních příjmů. V posledních dvou letech se navíc dále zvýšil cenový rozdíl mezi zdravými a nezdravými potravinami. Cena zdravých potravin vzrostla o 21 %, zatímco cena nezdravých potravin o 11 %.
- Čtvrtina všech prodejen potravin v Anglii jsou prodejny s rychlým občerstvením. Tento podíl je vyšší v nejchudších oblastech, kde je to téměř jedna třetina.
Zpráva také upozorňuje na to, že většina potravin, které jsou snadno dostupné a prodávané, poškozuje zdraví a má negativní dopad také na životní prostředí. Zpráva dále analyzuje reklamu a marketing na různé druhy potravin a uvádí opatření, která by bylo potřeba přijmout ke zlepšení situace.
Zpracoval:
Paul Wilkins
místní zástupce ČR pro agro-potravinářství ve Velké Británii
Tel.: +44 749 533 9811, E-mail: uktrade@mze.gov.cz