Růst vietnamského mléčného sektoru výrazně zpomaluje

26. 9. 2025

Vietnamský mléčný průmysl čelí vážnému útlumu: národní mléčné stádo se v posledních letech rozšiřuje jen o zhruba 0,4 % ročně, zatímco v letech 2010–2015 rostlo každoročně o více než 15 %.

Tradiční centra výroby mléka, jako jsou Moc Chau, Ba Vi, Vinh Tuong či Cu Chi, která kdysi prosperovala, se dnes potýkají s problémy. Na fóru v Hanoji zazněla varování ze strany Vietnamské asociace pro chov hospodářských zvířat a Asociace pro chov velkých zvířat, že tento pokles ohrožuje budoucnost odvětví, příjmy farmářů i cíl Vietnamu pokrýt domácí poptávku po mléce. Mezi hlavní uváděné problémy patří úbytek pastvin v důsledku urbanizace, rostoucí náklady na krmivo, kolísající výkupní ceny mléka a omezený přístup drobných chovatelů k vysokovýnosným plemenům, úvěrům a moderním technologiím. Některé provincie zaznamenaly dramatické ztráty; například Ho Či Minovo Město přišlo o více než polovinu svého mléčného stáda. Lídři odvětví vyzvali k kooperativnímu přístupu: podniky by měly uzavírat dlouhodobé kontrakty a poskytovat farmářům technickou podporu, zatímco farmáři by se měli sdružovat do družstev a zavádět modernější postupy. Stát je vyzýván k posílení politiky využívání půdy, nabídce zvýhodněného financování a prosazování minimálních požadavků na domácí zdroje. Vietnam si stanovil ambiciózní cíl: do roku 2030 dosáhnout stavu 650 000 dojnic a produkce 2,6 milionu tun čerstvého mléka ročně. Bez rychlé a koordinované politické akce však mnozí věří, že tyto cíle mohou zůstat nedosažitelné.

Zdroj: vietnamnews.net

Vietnam míří k zelené transformaci nápojového průmyslu

Vietnam zrychluje své úsilí o udržitelnější rozvoj nápojového sektoru, přičemž za hlavní výzvu je označován odpad z obalových materiálů. Na semináři konaném 23. září v Hanoji, který pořádal deník Vietnam Agriculture and Nature ve spolupráci s odborem životního prostředí a Vietnamskou asociací pro pivo, alkohol a nápoje (VBA), odborníci diskutovali o řešeních, jak snížit negativní dopady tohoto odvětví na životní prostředí prostřednictvím technologií a vhodných politik. Představitelé upozornili, že plastové lahve, plechovky a vícevrstvé kartony představují velkou zátěž pro odpadové systémy. Jako zásadní nástroj bylo zdůrazněno uplatnění mechanismu rozšířené odpovědnosti výrobců (EPR), který vychází ze zákona o ochraně životního prostředí z roku 2020 a ukládá povinnost recyklace výrobcům a dovozcům. Experti také poukázali na význam energetické úspornosti a digitalizace ve výrobních procesech. Zazněly návrhy, aby podniky ve větší míře investovaly do technologií snižujících spotřebu vody a energie, například do uzavřených vodních okruhů, energeticky efektivních linek a využívání obnovitelných zdrojů. Diskutovalo se rovněž o možnostech větší spolupráce mezi státem, podniky a spotřebiteli. Zatímco podniky mají být motorem inovací a investic, stát by měl nastavit jasné regulace a podpůrné politiky, a spotřebitelé by měli být vedeni k odpovědnému nakládání s obaly. Vietnam si klade za cíl, aby do roku 2030 nápojový průmysl významně snížil ekologickou stopu, zvýšil podíl recyklovaných materiálů a přiblížil se modelu oběhového hospodářství. Podle odborníků ale bude dosažení tohoto cíle možné jen tehdy, pokud budou jednotliví aktéři – stát, podniky i veřejnost – postupovat společně a koordinovaně.

Zdroj: van.nongnghiepmoitruong.vn
 

Zpracoval:
Viet Anh Nguyen
místní spolupracovník Ministerstva zemědělství ve Vietnamu
Tel: +84 838 265 591, E-mail: viet.nugi@gmail.com

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.