SAE musí radikálně navyšovat kapacity skladů s kontrolovanou teplotou
Ve Spojených arabských emirátech se s rostoucí poptávkou po domácí produkci a čerstvých potravinách rozrůstá problém nedostatečných chlazených skladů. Zvýšení potravinové bezpečnosti a podpoření místní produkce tak v dalším kroku předchází rozsáhlé investice do skladování a přepravního řetězce.
Jedna z největších světových developerských firem CBRE uvedla, že v současné době chybí v SAE minimálně 125 000 m2 chlazených skladů. Podle předpovědí analytiků ze stejné firmy, bude také potřeba dalších 80 000 metrů přidat každý rok. Chlazené skladování je nezbytné pro uchovávání rychle se kazících produktů, jako jsou ovoce, zelenina, mléčné výrobky, maso a farmaceutické produkty. Tyto produkty musí být skladovány při specifických teplotách, aby se zabránilo jejich znehodnocení a prodloužila se jejich trvanlivost. V SAE je tato potřeba obzvláště důležitá kvůli horkému a suchému klimatu a silné závislosti na dovozu potravin, který pokrývá přibližně 80 % potřeb země.
Národní strategie potravinové bezpečnosti SAE do roku 2051 si klade za cíl dosáhnout 50% soběstačnosti ve výrobě potravin, což činí efektivní chlazené skladování klíčovým faktorem pro podporu domácího zemědělství a stabilního zásobování potravinami. Trh s chladírenskou logistikou, zahrnující skladování a přepravu produktů citlivých na teplotu, měl v roce 2022 hodnotu přibližně 2,37 miliardy USD a do roku 2029 by měl dosáhnout 4,09 miliardy USD, což představuje průměrný roční růst (CAGR) 8,1 %. Tento růst je poháněn rostoucím počtem obyvatel, zvyšujícími se příjmy a rozvojem turistického sektoru, který vyžaduje stále více čerstvých potravin.
Zpracoval:
Lukáš Zamrzla
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí
mobil: +420 602 768 207, e-mail: lukas.zamrzla@mzv.gov.cz