Import vína do Japonska překonal úroveň před covidem

13. 9. 2024

Spotřeba alkoholických nápojů v Japonsku pozvolna klesá. Výjimku však tvoří tři kategorie: whiskey, pálenky a víno, jejichž prodeje v posledních letech vykazují meziroční růst.

Japonsko je pátým největším importérem vín na světě a druhým největším trhem s vínem v Asii. Až 95 % vína na japonském trhu pochází z dovozu. Ačkoliv se v některých oblastech Japonska víno pěstuje - jedná se zejména o severní ostrov Hokkaidó a prefekturu Yamanashi, kde se pěstuje domácí odrůda koshu - většina japonského území je pro kultivaci vína nevhodná. Vzhledem k hornatosti země, kvalitě půdy, a zejména s ohledem na klimatické podmínky se vinné révě v Japonsku nedaří.

Hlavními exportéry vína do Japonska jsou Chile, Francie, USA, Itálie a Španělsko. Největším dovozcem co do objemu produktu je Chile, co do jeho hodnoty Francie. Dovoz vína do Japonska znatelně rostl počínaje rokem 2012 a stoupající trend utlumila až pandemie, kdy se hodnota dovezeného vína propadla až o 25 %. Dle statistik se trh s vínem z tohoto šoku již vzpamatoval a objem i hodnota importu již překonaly před-pandemické úrovně. Výjimkou jsou pouze vína z Chile a Španělska, která se prozatím na tyto hodnoty nevrátila. Naopak dovoz vína z USA překonal objemy před pandemií o 20 %. Výrazně narostl rovněž import šumivých vín.

V roce 2022 se do Japonska dovezlo tiché víno za přibližně 1,1 miliard USD a šumivé víno za 730 milionů USD. Dle průzkumu Meiji University čítá japonský trh asi 30 milionů osob - pravidelných konzumentů vína, z nichž asi polovina je starších 55 let.

Pokud se jedná o dovoz českého vína do Japonska, rovněž ten vykazuje stoupající tendenci. A to i přesto, že vína ze střední a východní Evropy čelí při vstupu na japonský trh překážkám vyplývajícím z neznalosti regionu, slabého povědomí o značkách a dominanci vín ze západní Evropy a Nového světa (oblasti mimo tradiční vinařské regiony). V současnosti jsou na trhu k dispozici produkty asi z 15 českých vinařství, přičemž znamenitě se daří zejména naturálním vínům. Tato vína mají v Japonsku vynikající pověst zejména mezi konzumenty, kteří se vínu věnují a lze je považovat za znalce.  

Zpracovala:
Veronika Vanišová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil CZ: +420 603 350 236, E-mail: veronika.vanisova@mzv.gov.cz

 

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.