Japonsko vypracuje kritéria pro cenotvorbu u některých potravin

1. 11. 2024

Japonské ministerstvo zemědělství dle zprávy místní zpravodajské stanice NHK hodlá vypracovat vodítka pro prodejce potravin a zemědělských produktů, jež by obsahovala standardy pro promítání nákladů zemědělské produkce, včetně ceny vstupů, do konečných cen, a to zejména pokud se jedná o rýži a zeleninu.

Dle zveřejněné zprávy hodlá sestavit panel odborníků, kteří mají tato doporučení vypracovat.

Plán na stanovení jasných standardů cenotvorby potravinářských produktů přichází v době, kdy rovněž Japonsko zasáhl prudký nárůst nákladů na hnojiva, palivo a pracovní sílu v rámci celého výrobního řetězce. Od pěstování po zajišťování dodávek zemědělské produkce. Současně ale v zemi neexistují kritéria, jež by korigovala promítání těchto vyšších nákladů do konečných cen.

V zemi došlo v posledních týdnech k bezprecedentnímu zdražení některých potravin a zemědělských produktů, přičemž tento vývoj vyvolal mezi spotřebiteli značné znepokojení. Expertní panel má proto prozkoumat současný systém obchodování a proces tvorby cen v tomto segmentu produktů a navrhnout opatření k jejich zlepšení.

Vedle rýže a zeleniny se má skupina odborníků rovněž zaměřit na mléko a tofu a další produkty z nich, u nichž jednak došlo ke skokovému zdražení, zároveň jsou ale často předmětem nejrůznějších slevových či jinak zvýhodněných prodejních akcí v supermarketech.

Zpracovala:
Veronika Vanišová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil CZ: +420 603 350 236, E-mail: veronika.vanisova@mzv.gov.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.