Japonsko vypracuje kritéria pro cenotvorbu u některých potravin
Japonské ministerstvo zemědělství dle zprávy místní zpravodajské stanice NHK hodlá vypracovat vodítka pro prodejce potravin a zemědělských produktů, jež by obsahovala standardy pro promítání nákladů zemědělské produkce, včetně ceny vstupů, do konečných cen, a to zejména pokud se jedná o rýži a zeleninu.
Dle zveřejněné zprávy hodlá sestavit panel odborníků, kteří mají tato doporučení vypracovat.
Plán na stanovení jasných standardů cenotvorby potravinářských produktů přichází v době, kdy rovněž Japonsko zasáhl prudký nárůst nákladů na hnojiva, palivo a pracovní sílu v rámci celého výrobního řetězce. Od pěstování po zajišťování dodávek zemědělské produkce. Současně ale v zemi neexistují kritéria, jež by korigovala promítání těchto vyšších nákladů do konečných cen.
V zemi došlo v posledních týdnech k bezprecedentnímu zdražení některých potravin a zemědělských produktů, přičemž tento vývoj vyvolal mezi spotřebiteli značné znepokojení. Expertní panel má proto prozkoumat současný systém obchodování a proces tvorby cen v tomto segmentu produktů a navrhnout opatření k jejich zlepšení.
Vedle rýže a zeleniny se má skupina odborníků rovněž zaměřit na mléko a tofu a další produkty z nich, u nichž jednak došlo ke skokovému zdražení, zároveň jsou ale často předmětem nejrůznějších slevových či jinak zvýhodněných prodejních akcí v supermarketech.
Zpracovala:
Veronika Vanišová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil CZ: +420 603 350 236, E-mail: veronika.vanisova@mzv.gov.cz