Ošatka čerstvých hub se v Japonsku vydražila za v přepočtu více než 50 tisíc korun
Japonsko je vedle dalšího známo coby země labužníků libujících si v kvalitních surovinách. Za nejrůznější pochoutky vysokých kvalit jsou místní gurmáni ochotni vynaložit nemalé částky.
Pověstné jsou zejména nezřídka astronomické ceny vybraných kusů hovězího masa wagyu či slavné aukce čerstvých tuňáků, o něž licitují věhlasní šéfkuchaři. Obdobné nadšení vyvolávají i dražby sezónních potravin, zejména ovoce a zeleniny. Čím symetričtější tvar, krásnější barva a správné rozměry, tím větší ochota zákazníků připlatit si za daný výpěstek. Každé léto se tak například pořádá aukce melounů z ostrova Hokkaidó – rekord jednoho vydraženého melounu padl před dvěma lety, kdy se cena vyšplhala na neuvěřitelných 3,5 milionu jenů, tedy asi 600 tisíc českých korun.
Přelom podzimu a zimy patří sezónně hub. V Japonsku se vyskytuje na 5 tisíc druhů hub, z nich asi stovka tvoří běžnou součást zdejšího jídelníčku. Mezi nejoblíbenější druhy patří tzv. shitake a právě ty byly předmětem nedávné dražby, o níž přinesla zprávu tisková agentura Kyodo news. Ošatka se šesti shitake poddruhu nototemari se prodala za 350 tisíc jenů, což odpovídá ceně asi 54 tisíc korun. Pro klasifikaci shitake coby nototemari musí každá houba splňovat požadavek průměru klobouku 8 cm a tloušťky 3 cm, musí mít odpovídající aroma a texturu. Veřejný prodej se uskutečnil minulý čtvrtek ve městě Kanazawa, hlavním městě prefektury Ishikawa.
Zpracovala:
Veronika Vanišová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil CZ: +420 603 350 236, E-mail: veronika.vanisova@mzv.gov.cz