Projekt pěstování rýže bez vody v Japonsku

8. 8. 2025

Japonský provozovatel restaurací Matsuya Foods Holdings, jenž v několika svých provozech v loňském roce rovněž představil české menu, zahájil pilotní projekt na pěstování suché, přímo zaseté rýže, tj. prostřednictvím metody, která eliminuje potřebu zaplavovat rýžová políčka.

Společnost plánuje použít tuto rýži ve svých restauracích Matsuya gyudon s hovězím masem již příští rok a zvažuje možnost pěstovat vlastní rýži. Vzhledem k extrémním povětrnostním událostem, jako jsou sucha, která ovlivňují výnosy rýže, se Matsuya Foods snaží zajistit stabilní dodávky suroviny. Dle vyjádření pro deník Japan news rovněž odhaduje, že zavedením této metody sníží náklady na zajištění rýže o 50 %. Matsuya v této oblasti navázala spolupráci s japonským startupem v oblasti agritech Newgreen. V březnu partneři zaseli asi dva hektary zemědělské půdy v Kisarazu v prefektuře Chiba osivem rýže. Očekává se, že plodina bude připravena ke sklizni kolem října. Počáteční výnos se odhaduje na přibližně 8 až 10 metrických tun, což stačí na až 72 tisíc porcí standardního gyudon s hovězím masem. Pokud výnos a kvalita splní standardy Matsuya, společnost plánuje touto rýží nahradit své dodávky od roku 2026.


Zpracovala:
Veronika Vanišová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil CZ: +420 603 350 236, E-mail: veronika.vanisova@mzv.gov.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.