Restaurační řetězce se v Japonsku zapojí do výroby energie z potravinového odpadu
Společnost JFE Engineering se spojila se čtveřicí velkých řetězců restaurací, aby společně vyráběly elektřinu za pomoci bioplynu ze zbytků potravin. JFE Engineering o tomto partnerství informovala na sociální síti X.
Společnostmi, které se připojily k iniciativě cyklu přeměny potravinového odpadu na energii jsou Akindo Sushiro, jednotka skupiny Food & Life Cos., která provozuje řetězec sushi s dopravníkovým pásem Sushiro, dále Royal Holdings, společnost stojící za rodinnými restauracemi Royal Host, společnost Aleph, provozovatel hamburgerových a steakových restaurací Bikkuri Donkey a konečně společnost Monogatari, jež vlastní řetězec grilování Yakiniku King.
Ještě ve stávajícím fiskálním roce začnou zapojené subjekty shromažďovat potravinový odpad ve vybraných restauracích a továrnách. Postupně mají zájem zahrnout do projektu všechny ovládané provozovny, při 100% zapojení by tak v rámci vzniklé iniciativy mohl být recyklován kuchyňský odpad až z 2 300 restaurací.
JFE Engineering bude sesbírané zbytky potravin fermentovat a extrahovat z nich bioplyn, jenž bude následně využit k pohonu generátorů elektřiny. V rámci vládního programu, stanovujícího relativně vysoké výkupní ceny za energii vyrobenou z odpadu, pak bude možné se ziskem odprodat elektřinu distributorům.
Zpracovala:
Veronika Vanišová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil CZ: +420 603 350 236, E-mail: veronika.vanisova@mzv.gov.cz