V Tokiu otevřeli vývojové centrum zaměřené na alternativní proteiny
Startup ImpacFat ze Singapuru zaměřený na vývoj laboratorně kultivovaného rybího tuku, rozšířil své aktivity do Japonska.
V Tokiu nově otevřel výzkumné a vývojové centrum a získal investice od místních partnerů s cílem urychlit technologický pokrok a komercializaci svých produktů. O události informovala tisková agentura Nikkei.
Nové výzkumné zařízení se nachází v Link Scholars' Hub (LiSH), sdíleném inovačním prostoru v rámci tokijské čtvrti Takanawa Gateway City, která slouží jako zázemí pro startupy a technologické firmy. Společnost ImpacFat byla založena v roce 2022 a využívá vlastní biotechnologii k růstu a masové výrobě rybího tuku v laboratorních podmínkách. Tento tuk má potenciál výrazně zlepšit chuť a texturu rostlinných nebo jiných alternativních zdrojů bílkovin, případně najít uplatnění v potravinářském průmyslu jako funkční složka.
ImpacFat aktuálně získává investice od několika japonských subjektů, mimo jiné od Toyo Seikan Group Holdings, předního výrobce obalů na mořské plody, a od 144 Ventures, investičního fondu napojeného na tokijskou platformu Leave a Nest, zaměřenou na podporu startupů.
Toyo Seikan plánuje se společností ImpacFat dlouhodobě spolupracovat, zejména v oblastech jako jsou uchování kvality potravin nebo jejich logistika.
Zpracovala:
Veronika Vanišová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil CZ: +420 603 350 236, E-mail: veronika.vanisova@mzv.gov.cz