Kanaďané mění své stravovací návyky v restauracích

17. 10. 2025

Podle nové zprávy asociace Restaurants Canada se kanadské stravovací návyky mění pod tlakem rostoucích životních nákladů. 75 % Kanaďanů omezuje stravování v restauracích, přičemž u mladých lidí ve věku 18–34 let tento podíl stoupá až na 81 %.

Domácí cestovní ruch se sice meziročně navýšil, což je dobrá zpráva pro hotely a další ubytovací zařízení, Kanaďané ale méně utrácejí a častěji volí domácí stravování. V roce 2019 utratili průměrně v restauracích 1 165 USD za rok, v letošním roce to je ale o 11,2 % méně. V segmentu rychlého občerstvení tento pokles není tak dramatický. V roce 2019 utratili 1 150 USD, nyní pouze o 1,3 % méně. Důvodem je návrat zaměstnanců do kanceláří a hledání cenově dostupných možností.

Kanaďané se také častěji venku stravují sami. Počet rezervací pouze pro jednu osobu se meziročně zvýšil o 28 %. Zajímavým trendem je alespoň jednou měsíčně nahrazení klasického pokrmu (oběd nebo večeře) drobným snackem (65 % osob). V průměru 41 % Kanaďanů dále snížilo konzumaci alkoholických nápojů. Nejvíce to bylo u věkové skupiny baby boomers (46 %) a generace X (45 %). Hlavním důvodem bylo zlepšení zdraví (71 %), změna životního stylu (50 %) nebo úspora výdajů (34 %).

Rostoucí životní náklady ovlivňují Kanaďany napříč věkovými skupinami. Ačkoliv i nadále chtějí jíst venku nebo si objednávat jídlo domů, výrazně začínají hledat kvalitní produkty za dostupné ceny.

Zdroj: Restaurants Canada
 

Zpracoval:
Filip Lameš
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Ottawě
Mobil: +420 602 371 010, E-mail: filip.lames@mze.gov.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.