Kanadské restaurace se nacházejí v útlumu
Podle kanadské asociace Restaurants Canada spotřebitelé méně navštěvují restaurace a také v nich méně utrácejí. Na vině je zejména stále vysoká inflace, vyšší úrokové sazby a náklady na bydlení.
Tyto faktory však neovlivňují pouze spotřebitele. Mají negativní dopad i na samotný gastro sektor, kterému tím rostou provozní náklady. Podle informací kanadské asociace se řada provozoven potýká s nárůstem nákladů o 20 až 30 procent. Téměř polovina kanadských restaurací současně uvádí, že v tuto chvíli se nachází na hranici svých nákladů, případně již prodělává.
Na aktuální vývoj na trhu reagují řetězce rychlého občerstvení, které se snaží ještě více přilákat zákazníky slevovými akcemi. Přicházejí s novými výhodnějšími nabídkami jako jsou rodinné menu nebo věrnostními programy, které motivují zákazníky sbírat body za své nákupy. Existují také akce nabízející třeba kávu za cenu 1 kanadského dolaru (odpovídá cca 16 Kč). Nejpopulárnější slevovou akcí zůstávají kupóny, které jednotlivá jídla pro zákazníky za určitých podmínek zlevňují. Pro některé zákazníky tyto slevové kupóny představují primární motivaci, zda si konkrétní produkt koupí či nikoliv.
Společnost Givex Canada, která pomáhá kanadským společnostem zavádět věrnostní programy, aktuální situaci na trhu popisuje jako válku mezi restauracemi a řetězci rychlé občerstvení o nové, ale i stávající zákazníky. V této souvislosti se proto objevují názory, že by v nejlidnatější kanadské provincii Ontario mělo dojít k daňové reformě. Doposud byla jídla koupená v gastro provozech v ceně do 4 dolarů osvobozena od daně z prodeje (sales tax). Nově by se daňová hranice měla navýšit, čímž by se podle odborníků mohlo hotové jídlo stát cenově dostupnější.
Zdroj: CTV News
Zpracoval:
Filip Lameš
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Ottawě
Mobil: +420 602 371 010, E-mail: filip.lames@mze.gov.cz