Označování rostlinných alternativ vajec v Kanadě

2. 8. 2024

Kanadská agentura pro kontrolu potravin (Canadian Food Inspection Agency) zahájila konzultaci zaměřenou na způsob označování a prezentaci výrobků z rostlinných alternativ vajec.

Cílem je vytvoření pokynů, které pomohou potravinářskému průmyslu dodržovat příslušné kanadské právní předpisy a současně dozorovým orgánům posoudit soulad předpisů a podnikové praxe.

Spuštění této konzultace směřuje k jasnějšímu odlišení výrobků z vajec a jejich rostlinných alternativ tak, aby nebyli spotřebitelé uváděni v omyl. Jedním z hlavních prvků konzultace je zejména označování výrobků jako je název, složení, výživové údaje nebo grafická podoba obalů. 

Rostlinné alternativy vajec se v Kanadě stávají čím dál populárnějšími. Jsou využívány zejména při pečení nebo vaření. Často jsou založeny na luštěninách, jako například oblíbená značka JUST Egg, která se vyrábí z fazolí mungo.

Konzultace potrvají do 28. října 2024 a jsou primárně určeny pro potravinářské podniky. Komentáře a podněty jsou však vítány i od spotřebitelů a dalších stakeholderů. Bližší informace ke konzultaci .

Zpracoval:
Filip Lameš
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Ottawě
Mobil: +420 602 371 010, E-mail: filip.lames@mze.gov.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.