Srbsko letos očekává nižší produkci cukru
Podle deníku „Blic“ se v Srbsku v letošním roce očekává nižší úroda cukrové řepy a tím také nižší výroba cukru. Letos byla cukrovou řepou oseta pole o rozloze 31 000 ha.
Zemědělci většinou mají s cukrovary předem nasmlouvanou produkci a cukrovary je podporují dodávkami osiva a hnojiv a také prostředků pro ochranu rostlin. V Srbsku aktuálně působí dvě cukrovarnické skupiny – domácí společnost Sunoko (součást MK Group) s cukrovary Vrbas, Pečinci, Kovačica a řecká Helenic Sugar, která vlastní cukrovary Crvenka a Šajkaška. Společnost Sunoko má letos z celkové oseté plochy v Srbsku nasmlouváno 22 000 ha a předpokládá, že vyrobí cca 170 000 tun cukru. Celková letošní produkce cukru se v Srbsku odhaduje v rozpětí 185 – 190 000 tun. To je výrazně méně oproti roku 2023, kdy Srbsko mělo produkci nad 300 000 tun. Očekávané letošní nižší výnosy cukrové řepy byly způsobeny především výkyvy počasí. Nejprve deštivý březen způsobil posunutí termínu zahájení setí cukrové řepy a následné mrazy si vyžádaly znovuosetí více než 12% ploch. Spolu se zásobami z loňského roku bude letošní úroda dostačující pro srbskou spotřebu (kolem 200 000 tun ročně), ale na vývoz už moc nezbude. Česká republika v posledních letech cukr ze Srbska nevozí, a proto by aktuální výpadek srbské produkce neměl mít zásadní vliv na český trh. Podle ČSÚ se do České republiky vozí především cukr z Ukrajiny, Polska, Slovenska a Rakouska.
Zpracoval:
Vladimír Váňa
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Bělehradě
Tel: +420 702 169 425, E-mail: vladimir.vana@mzv.gov.cz