Srbsko objevuje potenciál biozemědělství

31. 1. 2025

V těchto dnech zveřejnil portál „e-Kapija“ informaci, že v Srbsku v posledních letech roste výroba bioproduktů.

V roce 2023 farmáři zabývající se biozemědělstvím hospodařili na 29 tis. hektarech. Z této plochy připadá největší podíl na pěstování ovoce (33 %), obilovin (30 %), pícnin (17 %) a technických plodin (13 %). Nejméně je pak rozšířené pěstování léčivých a aromatických bylin (2 %) a zeleniny (1,5 %, tedy cca 224 ha), které však má především v centrálním a jižním Srbsku velký potenciál. Ze zeleniny se v roce 2023 pěstovaly nejvíce brambory (35 ha), melouny (17 ha), dýně (15 ha) a fazole (13 ha). 
Většina srbské bioprodukce směřuje na export (zejména do Německa, Holandska a USA), ale roste také spotřeba bioproduktů na srbském trhu, kde se rozšiřuje především nabídka výrobků v supermarketech ve velkých městech. Hodnota vývozu činila v loňském roce cca 53 mil. EUR (15,6 tis. tun) a očekává se, že za rok 2024 budou tato čísla ještě vyšší. Vzhledem k tomu, že Srbsko vyváží celou řadu léčivých a aromatických rostlin, je zde potenciál pro spolupráci s českými zpracovatelskými firmami, které tyto byliny potřebují pro svoji výrobu. Srbský trh se naopak stává zajímavým pro české dodavatele vstupů pro ekologické hospodaření, kteří se zejména v posledních letech snaží rozšířit své dodávky na tento trh.

Zpracoval:
Vladimír Váňa
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Bělehradě
Tel: +420 702 169 425, E-mail: vladimir.vana@mzv.gov.cz
 

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.