Zvýšený výskyt aflatoxinů v sójových bobech ze Srbska

7. 2. 2025

Portál „e-Kapija“ zveřejnil v pátek 5. února 2025 informaci o problémech při vývozu sójových bobů ze Srbska.

Několik zemí, naposledy Itálie, upozornilo prostřednictvím RASFF (Evropského systému pro včasné varování a informace o potravinách) na zvýšenou přítomnost aflatoxinů v srbských sójových bobech. Itálie vrátila zásilku této luštěniny pro zvýšenou hladinu aflatoxinů B1 a celkové hladiny aflatoxinů s upozorněním na možné vážné riziko vlivu na zdraví spotřebitelů. Ve vzorcích, které byly odebrány 23. ledna 2025, byla zjištěna koncentrace aflatoxinů B1 10,4 mikrogramů na kilogram, přičemž povolená maximální koncentrace je pouze 2 mikrogramy na kilogram. Jedná se tedy o více než pětinásobek povolené hodnoty. Celkový podíl všech aflatoxinů (B1, B2, G1 a G2) byl zjištěn na úrovni 11,7 mikrogramů na kilogram, maximální povolené množství je zde 4 mikrogramy na kilogram. Před Itálií na zvýšenou hladinu aflatoxinů v srbských sójových bobech upozornilo i Polsko, Dánsko, Španělsko, Chorvatsko a Litva.

Česká republika dováží ze Srbska jen malé množství sójových bobů. V roce 2024 to podle ČSÚ bylo jen necelých 22 tun v hodnotě cca 640 tis. Kč. Za rok 2023 se jednalo o 42,3 tun za 1,3 mil. Kč. Více se ale ze Srbska dováží sójový olej, jehož objem v roce 2024 činil cca 200 t v hodnotě 4,5 mil. Kč. V roce 2023 se jednalo o dovoz 327 t v hodnotě 7,7 mil. Kč.

Srbsko má často problémy s aflatoxiny a loňský rok byl v tomto směru kritický, protože zvýšená přítomnost aflatoxinů byla zaznamenána také v obilovinách. Prostřednictvím krmných směsí se aflatoxiny dostávají do mléka a mléčných výrobků, což řadě menších srbských mlékáren znemožňuje vývoz na trh zemí EU. Velké mlékárny si produkci určenou k exportu hlídají a je tedy menší riziko vrácení zásilky kvůli zvýšené koncentraci aflatoxinů. 

Zpracoval:
Vladimír Váňa
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Bělehradě
Tel: +420 702 169 425
E-mail: vladimir.vana@mzv.gov.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.