Trumpova administrativa zahájila proces přijetí federální definice ultra-zpracovaných potravin (UPF)
Spojené státy podnikají první kroky k vytvoření oficiální, jednotné definice tzv. ultra‑zpracovaných potravin, která by byla uznávána federálně a využita v regulatorních rámcích.
Iniciativu vedou společně ministerstvo zdravotnictví (HHS), úřad FDA a ministerstvo zemědělství (USDA), které 24. července 2025 zveřejnily Request for Information (RFI) a vyzvaly veřejnost, odborníky i potravinářský průmysl k zasílání komentářů a podkladů.
Tento krok přichází po zveřejnění tzv. MAHA reportu (Make America Healthy Again) z 22. května 2025, ve kterém byla nadměrná konzumace ultra‑zpracovaných potravin označena za jeden z hlavních faktorů rizika chronických onemocnění u dětí. Zpráva uvádí, že přibližně 70 % balených potravin v USA spadá do kategorie ultra‑zpracovaných a především děti získávají více než 60 % svých denních kalorických příjmů právě z těchto produktů. „Ultra zpracované potraviny jsou příčinou epidemie chronických onemocnění,“ uvedl ministr HHS Robert F. Kennedy Jr. Očekává se, že nový rámec bude čerpat z klasifikace NOVA, vyvinuté v Brazílii, která rozlišuje potraviny podle stupně technologického zpracování, přidávání složek jako kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, umělá barviva, emulgátory či jiná pomocná činidla a potravinové přípravky. Cílem je vytvořit kategorii pro průmyslově vyráběné potraviny, které obsahují více složek bez kulinární hodnoty.
Definice UPF je politicky i odborně citlivé téma a proces je otevřený veřejné debatě. Podle zveřejněného harmonogramu mají zájemci čas na podání komentářů do 23. září 2025. Po vyhodnocení připomínek budou jednotlivé úřady společně pokračovat ve vývoji definice, která bude sloužit jako základ pro budoucí výzkum, politiku a potenciální označování potravin.
Zpracovala:
Tereza Černá
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.
mob.: +1 202 507-3859, mob. ČR: +420 727 938 522
tereza.cerna@mzv.gov.cz