Informace z FAO - Globální konference o zeměpisných označeních v Římě ve znamení udržitelnosti a inovací

21. 2. 2025

Ve dnech 18. až 21. února se v sídle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) v Římě konala čtyřdenní mezinárodní konference Worldwide Perspectives on Geographical Indications: Innovations and Traditions for Sustainability.

Akci, kterou spolupořádaly FAO a italské Ministerstvo zemědělství, potravinové suverenity a lesnictví (MASAF) ve spolupráci s řadou mezinárodních organizací a institucí, navštívilo více než 350 účastníků z 52 zemí. Konference se zaměřila na roli zeměpisných označení (GIs) při ochraně lokálních produktů, podpoře udržitelnosti a inovacích, v kontextu současných globálních výzev, jako jsou změna klimatu a ztráta biodiverzity.
Zeměpisné označení je nástroj, který spojuje výrobky s jejich konkrétním místem původu, a tím chrání kulturní dědictví, tradiční dovednosti a místní přírodní zdroje. Tato označení mají pozitivní vliv na zlepšení životního prostředí a sociálních podmínek, podporují rozvoj venkovských ekonomik, zvyšují poptávku po regionálních produktech a vytvářejí nové pracovní příležitosti.
V úvodním projevu generální ředitel FAO Qu Dongyu zdůraznil, že GIs jsou klíčovým nástrojem pro dosažení udržitelných a efektivních zemědělských systémů, které umožňují farmářům „produkovat více s menšími náklady“. Doplnil, že GIs jsou příkladem přístupu, který je v souladu s cíli FAO – chránit místní zdroje, podporovat rozvoj a vytvářet ekonomicky udržitelné modely, které respektují přírodu a kulturu.
Italský ministr zemědělství Francesco Lollobrigida připomněl, že Itálie je vzorem v oblasti zeměpisných označení, která spojují tradici s moderním vývojem a výzkumem. „Naše zeměpisná označení jsou odrazem historie a kultury, které se promítají do vytváření unikátních produktů konkurujících na mezinárodních trzích. Tyto produkty představují syntézu tradice, potravinové bezpečnosti, technologického pokroku a výzkumu,“ řekl Lollobrigida.
Konference se rovněž zaměřila na příklady konkrétních produktů s zeměpisným označením, jako je italský Parmigiano Reggiano nebo senegalský Madd de Casamance, který byl prvním oficiálně uznaným GI v Senegalu. Diskuse se věnovaly i vlivu GIs na udržitelnost a vývoji regulačních rámců, které podporují růst a ochranu těchto označení na globální úrovni.
Počet produktů se zeměpisnými označeními v posledních letech vzrostl na více než 9 450 a konference byla důležitým krokem v pokračování diskuse zahájené během setkání ministrů zemědělství G7 v roce 2024. FAO se více než 15 let podílí na využívání potenciálu zeměpisných označení k podpoře udržitelného rozvoje zemědělských a potravinových hodnotových řetězců. 

Více informací 

Mgr. Kateřina Hradilová, Ph.D. 
Oddělení zahraničně obchodní spolupráce
Ministerstvo zemědělství
Katerina.Hradilova@mze.gov.cz 
 

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.