Novinky z FAO – Index cen potravin FAO v dubnu 2025 vzrostl kvůli vyšším cenám obilovin, mléčných výrobků a masa

9. 5. 2025

Index cen potravin FAO* (FFPI) dosáhl v dubnu 2025 průměrné hodnoty 128,3 bodu, což je o 1,2 bodu (1,0 procenta) více než v březnu. Zvýšení indexů cen obilovin, mléčných výrobků a masa převážilo nad poklesy cen cukru a rostlinných olejů. Celkově byl FFPI o 9,0 bodu (7,6 procenta) vyšší než před rokem, ale stále o 31,9 bodu (19,9 procenta) nižší než maximum dosažené v březnu 2022.

Index cen obilovin FAO dosáhl v dubnu hodnoty 111,0 bodu, což je o 1,3 bodu (1,2 procenta) více než v březnu, ale stále o 0,6 bodu (0,5 procenta) méně než před rokem. Měsíční nárůst odrážel vyšší ceny u všech hlavních obilovin. Světové ceny pšenice mírně vzrostly kvůli omezené nabídce pro export v Ruské federaci, stabilnímu tempu vývozu od některých hlavních vývozců a kurzovým pohybům souvisejícím s oslabením amerického dolaru, zejména vůči euru. Růst byl nicméně omezen vývojem obchodní politiky a makroekonomickou nejistotou. Mezinárodní ceny kukuřice rovněž vzrostly, zejména kvůli sezónně napjatým zásobám ve Spojených státech a kurzovým pohybům. K dalšímu tlaku na růst cen přispěly i úpravy amerických dovozních cel – včetně výjimky pro Mexiko, hlavního dovozce americké kukuřice, a 90denní pauzy na cla nad 10 procent pro několik dalších obchodních partnerů. Mezi ostatními hrubými obilovinami rovněž vzrostly světové ceny čiroku a ječmene. Mezitím index cen rýže FAO vzrostl v dubnu o 0,8 procenta díky vyšší poptávce po aromatických odrůdách a omezené nabídce čerstvě sklizené rýže ve Vietnamu, kde sklizeň hlavní úrody vstoupila do závěrečné fáze.

Index cen rostlinných olejů FAO dosáhl v dubnu hodnoty 158,0 bodu, což je pokles o 3,7 bodu (2,3 procenta) oproti březnu, ale stále o 20,7 procenta více než před rokem. Pokles byl způsoben především nižšími cenami palmového oleje, které převážily nad vyššími cenami sójového a řepkového oleje, zatímco ceny slunečnicového oleje zůstaly většinou stabilní. Po dvou měsících růstu mezinárodní ceny palmového oleje v dubnu výrazně klesly, zejména díky postupnému zotavení vývozu v důsledku sezónně vyšší produkce v hlavních jihovýchodních asijských zemích. Naopak světové ceny sójového a řepkového oleje dále rostly, zejména kvůli trvale silné světové poptávce a napjaté nabídce na konci sezóny 2024/25. Mezitím se ceny slunečnicového oleje pohybovaly v dubnu v úzkém rozpětí, ale zůstaly výrazně nad úrovní před rokem, a to kvůli snižující se nabídce z oblasti Černého moře.

Index cen masa FAO dosáhl v dubnu hodnoty 121,6 bodu, což je o 3,7 bodu (3,2 procenta) více než v březnu a o 5,0 bodu (4,3 procenta) více než před rokem. Mezinárodní ceny masa vzrostly ve všech kategoriích, přičemž největší nárůst zaznamenalo vepřové maso. Tento růst byl podpořen vyššími cenami v Evropské unii díky silnější globální poptávce po dovozu, která následovala po obnovení statusu Německa jako země bez výskytu slintavky a kulhavky a zrušení souvisejících omezení ze strany dovozců, přičemž další impuls přinesla sezónní poptávka spojená s velikonočními svátky. Ceny hovězího masa rovněž vzrostly, zejména v Austrálii a Brazílii, v důsledku stabilní dovozní poptávky a omezené globální nabídky. Ceny skopového masa prudce vzrostly díky silnému zájmu ze strany klíčových trhů. Mezitím ceny drůbežího masa mírně vzrostly, zejména v Brazílii, kde silná zahraniční poptávka a zpomalení zpracování související se svátky omezily vývozní nabídku a zvýšily tlak na růst cen.

Index cen mléčných výrobků FAO činil v dubnu 152,1 bodu, což je v průměru o 3,5 bodu (2,4 procenta) více než v březnu a dokonce o 28,4 bodu (22,9 procenta) více než před rokem. Mezinárodní ceny másla vzrostly třetí měsíc po sobě na nové historické maximum s nárůstem o 2,9 procenta oproti březnu. Tento nárůst byl způsoben především vyššími evropskými cenami podporovanými nižšími zásobami a silnou poptávkou po mléčném tuku, a to navzdory sezónně vyšší produkci mléka. Mezinárodní ceny sušeného odstředěného (SMP) a plnotučného mléka (WMP) rovněž vzrostly – o 1,6 a 2,9 procenta – v důsledku stabilní domácí poptávky a přesunu exportního zájmu z Evropy (kde silnější euro snížilo konkurenceschopnost) do Oceánie, kde sezónně klesající produkce mléka omezila dostupnost na místním trhu. Mezitím se mezinárodní ceny sýrů zvýšily o 2,3 procenta oproti březnu, podpořeny silnou poptávkou po vývozu a napjatou nabídkou v Oceánii.

Index cen cukru FAO dosáhl v dubnu hodnoty 112,8 bodu, což je pokles o 4,1 bodu (3,5 procenta) oproti březnu – druhý měsíční pokles v řadě – a o 13,8 bodu (10,9 procenta) méně než v dubnu 2024. Pokles světových cen cukru byl způsoben především obavami z nejistého vývoje světové ekonomiky a jeho možného dopadu na poptávku ze strany nápojového a potravinářského průmyslu, který tvoří většinu světové spotřeby cukru. Vyšší než očekávaná produkce cukru v Brazílii v druhé polovině března dále přispěla k poklesu. Kromě toho se na poklesu světových cen cukru podílelo i oslabení brazilského realu vůči americkému dolaru a nižší ceny ropy na světových trzích.

Zdroj: FAO Food Price Index | Food and Agriculture Organization of the United Nations

Kontaktní osoby:
Adéla Malinová
Velvyslanectví ČR v Římě
adela.malinova@mzv.gov.cz

Mgr. Kateřina Langsfeldová, Ph.D.
Oddělení zahraničně obchodní spolupráce
Ministerstvo zemědělství
Katerina.Langsfeldova@mze.gov.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.