Novinky z OECD — OECD-FAO Agricultural Outlook 2025—2034

18. 7. 2025

Pravidelný komoditní výhled se zaměřuje na rostoucí poptávku po živočišných produktech a její důsledky pro emise skleníkových plynů. Jde o jevy koncentrované primárně v ekonomikách se středními příjmy. Indie a JV Asie tak budou tvořit 39 % růstu světové spotřeby. Podíl Číny na růstu spotřeby klesne z 32 % na 13 %.

Zpomaluje se růst světové populace, a proto dochází i ke zpomalování růstu světové poptávky po potravinách.

Projekce reálných světových cen zemědělských komodit ukazují mírně klesající trend (nominální ceny rostou). V regionálních a lokálních vzorcích (cenových, poptávkových aj.) se však výše uvedené světové trendy nezbytně vždy neodrážejí. Příjmový růst v urbanizovaných oblastech představuje v některých zemích významný zdroj růstu poptávky a výdajů na potraviny na osobu. Podobné jsou zkušenosti také s časově a místně specifickými cenovými šoky/nárůsty, které dokládají, že regionální perspektiva je často rozhodující. Outlook navíc očekává, že propast mezi regiony čistého vývozu a čistého dovozu se bude dále zvětšovat jako důsledek využívání různých komparativních výhod a výrobních kapacit nebo rozdílného vývoje místní poptávky. Například Střední východ a severní Afrika zvýší dovozy o 34 % (omezené výrobní kapacity, populační růst). V oblastech/zemích s nízkými příjmy je výživová situace vážnější – průměrný denní příjem potravin bohatých na živiny zde zůstává často na méně než 50 % minimální doporučené úrovně 300 kcal/den (FAO). Pro zajištění výživy, příjmů v zemědělství i udržitelnosti zůstává vedle cenové dostupnosti klíčové snižování množství potravinového odpadu a plýtvání. Odhady uvádějí, že 15% zlepšení produktivity by umožnilo odstranění podvýživy do r. 2034 a snížení přímých emisí skleníkových plynů v sektoru o 7 % oproti současné úrovni. Nejvyšší růst přímých sektorových emisí se předpokládá v Africe v důsledku rozšiřování pastvin.

Zpracovalo:
Oddělení zahraničně obchodní spolupráce MZe
18. července 2025
Kontakt: radek.stransky@mze.gov.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.