Zprávy z FAO – FAO Food Price Index za září 2024 mírně vzrostl

11. 10. 2024

Index cen potravin FAO byl v září 2024 124,4 bodu, což znamená nárůst o 3 % oproti srpnu. To je největší meziměsíční skok od března 2022, přičemž vzrostly ceny všech komodit zahrnutých do indexu.

Nejmenší nárůst zaznamenal index cen masa, který posílil o 0,4 %, zatímco nejvýraznější zvýšení bylo u cukru, jehož cena stoupla o 10,4 %. V porovnání s historickými úrovněmi byl FFPI v září o 2,1 % vyšší než ve stejném období loňského roku, ale o 22,4 % nižší než jeho maximum 160,3 bodu z března 2022.

Index cen obilovin FAO v září dosáhl hodnoty 113,5 bodu, což představuje nárůst o 3 % oproti srpnu, ale stále o 10,2 % méně než ve stejném období před rokem. Po třech měsících poklesu se světové ceny pšenice v září zvýšily, hlavně kvůli obavám z nepříznivých klimatických podmínek u klíčových vývozců. Deště a vysoká vlhkost v Kanadě a Evropské unii způsobily zpoždění sklizně a vedly k výraznému snížení prognózy produkce. Nárůst cen však omezily dodávky z černomořské oblasti za konkurenceschopné ceny. Světové ceny kukuřice rovněž vzrostly, zejména kvůli nízké hladině dostupnosti vody pro zavlažování v Brazílii a v USA, a také kvůli silné domácí poptávce v Brazílii a vysokému exportu z Argentiny. Posílily ceny ječmene, zatímco ceny čiroku klesly. Index cen rýže v září mírně poklesl o 0,7 %, což odráží klidnější obchodní aktivity a nižší ceny indické rýže basmati v důsledku přísunu čerstvé sklizně a zrušení minimální ceny používané pro registraci vývozu rýže basmati indickou vládou.

Index cen rostlinných olejů FAO dosáhl v září průměrné hodnoty 142,4 bodu, což představuje nárůst o 4,6 % oproti srpnu a zároveň nejvyšší hodnotu od začátku roku 2023. Růst byl způsoben vyššími cenami všech hlavních druhů olejů, včetně palmového, sójového, slunečnicového a řepkového. Mezinárodní ceny palmového oleje rostly již čtvrtý měsíc v řadě, což bylo způsobeno obavami z nižší produkce spolu se sezónním poklesem sklizně v jihovýchodní Asii. Mírné zvýšení ceny slunečnicového a řepkového oleje podpořil nízký odhad produkce v sezóně 2024/25.

Index cen mléčných výrobků FAO dosáhl v září v průměru 136,3 bodu, což je o 3,8 % více než v srpnu a o 21,7 % více než před rokem. K růstu indexu přispěly vyšší ceny všech mléčných výrobků, přičemž nejvíce vzrostly ceny sušeného plnotučného mléka, podpořené silnou poptávkou po dovozu v Asii. Ceny sušeného odstředěného mléka vzrostly v důsledku nižšího vývozu při nižších dodávkách a silné domácí poptávce v západní Evropě. Světové ceny másla rostly jedenáctý měsíc v řadě, k čemuž přispěla silná poptávka, omezené zásoby a snížené dodávky mléka v západní Evropě. Světové ceny sýrů rovněž vzrostly, což odráželo silnou celosvětovou poptávku po dovozu a omezené vývozy ze západní Evropě, kde je produkce mléka sezónně nižší.

Index cen masa FAO dosáhl v září průměrné hodnoty 119,6 bodu, což je o 0,4 % více než v srpnu a o 4,8 % více než před rokem. K nárůstu indexu přispěly vyšší ceny drůbežího masa, které odrážely především silnou dovozní poptávku po brazilském drůbežím mase po uvolnění obchodních omezení souvisejících s newcastleskou chorobou. Mezinárodní ceny hovězího masa mezitím zůstaly stabilní, protože omezené dodávky z předních producentských zemí stačily pokrýt celosvětovou poptávku po dovozu. Podobně se nezměnily ani světové ceny vepřového masa, neboť světové dodávky dostatečně pokryly zvýšenou poptávku včetně vyššího domácího prodeje v Evropské unii. Naproti tomu mezinárodní ceny skopového masa mírně poklesly, zejména v důsledku přetrvávající slabé dovozní poptávky z Číny.

Průměrná hodnota indexu cen cukru FAO v září činila 125,7 bodu, což je o 10,4 % více než v srpnu, ale stále o 22,7 % méně než před rokem. Zářijový nárůst byl způsoben obavami z omezenější globální dostupnosti v nadcházející sezóně 2024/25. Zhoršující se vyhlídky úrody v Brazílii v důsledku dlouhotrvajícího období sucha a požárů, které koncem srpna poškodily pole s cukrovou třtinou, byly hlavními faktory růstu světových cen cukru. K celkovému růstu světových cen cukru navíc přispěly i obavy, že dostupnost indického cukru pro vývoz by mohla být ovlivněna rozhodnutím vlády zrušit omezení na používání cukrové třtiny pro výrobu etanolu.

Mgr. Kateřina Hradilová, Ph.D.
Oddělení zahraničně obchodní spolupráce
Ministerstvo zemědělství
Katerina.hradilova@mze.gov.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.