Zprávy z FAO – „Komise Codex Alimentarius přijímá nové standardy“
Komise Codex Alimentarius na svém 47. zasedání ve dnech 25.–30. listopadu 2024 přijala nové standardy zaměřené na ochranu zdraví spotřebitelů a podporu spravedlivého obchodu s potravinami.
Mezi novinkami je zařazení avokádového oleje do standardu pro pojmenované rostlinné oleje, pokyny pro hygienická opatření na tradičních trzích s potravinami nebo pokyny pro poskytování informací o balených potravinách prodávaných online. Codex Alimentarius je mezinárodní organizace, na jejím vzniku se podílely Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) a Světová zdravotnická organizace (WHO). Mezinárodní potravinové standardy, pokyny a kodexy praxe Codex Alimentarius přispívají k bezpečnosti, kvalitě a spravedlnosti v mezinárodním obchodu s potravinami. Spotřebitelé se mohou spolehnout na bezpečnost a kvalitu potravin, které nakupují, a dovozci mají jistotu, že objednané potraviny odpovídají jejich specifikacím.
Blíže k nově přijatým standardům:
Revize standardu pro pojmenované rostlinné oleje (CXS 210-1999): Zařazení avokádového oleje
(Přijato: 25. 11. 2024)
Komise souhlasila se zařazením avokádového oleje do standardu pro pojmenované rostlinné oleje (CXS 210-1999). Tento standard stanovuje vědecky podložené požadavky na kvalitu, čistotu a bezpečnost avokádového oleje, po němž roste poptávka díky zájmu o zdravé potraviny. Avokádový olej je přírodním zdrojem vitaminu E a bioaktivních látek, obvykle se získává lisováním za studena a neobsahuje transmastné kyseliny (TFA).
Pokyny pro hygienická opatření na tradičních trzích s potravinami
(Přijato 25. 11. 2024)
Tyto pokyny byly vyvinuty a přijaty rekordně rychle, přičemž práce na nich byla zahájena na CAC46 a dokončena o rok později na CAC47. Cílem pokynů je poskytnout návod na tvorbu a implementaci politik a regulací, které zajistí bezpečnost potravin na tradičních trzích. Tradiční trhy jsou klíčové pro životy lidí po celém světě. Odhaduje se, že více než 70 % spotřebitelů v Africe a Asii nakupuje potraviny pro domácí spotřebu právě zde. Tyto trhy však také vykazují vysoký výskyt onemocnění z potravin. Pokyny odkazují na čtyři regionální standardy Codex pro pouliční jídla a doporučuje se, aby příslušné regionální výbory FAO/WHO tyto standardy přezkoumaly a sladily je s novými pokyny.
Kodex správné praxe pro prevenci a snížení výskytu otravy ciguateray
(Přijato 26. 11. 2024)
Otrava ciguatera je onemocnění způsobené konzumací mořských organismů, zejména ryb a měkkýšů, kontaminovaných ciguatoxiny. Tyto toxiny a jejich původci se vyskytují v tropických a subtropických oblastech, ale kvůli změně klimatu se rozšiřují i do mírnějších regionů. Nově přijatý Kodex správné praxe poskytuje doporučení pro vlády, zpracovatele mořských plodů, zdravotníky a spotřebitele, jak se otravě vyhnout. Je to příklad reakce Codexu na nové problémy, jako je změna klimatu.
Dodatky ke standardu pro potravinářské přídatné látky (GFSA)
(Přijato 26. 11. 2024)
Codex schválil více než 200 ustanovení týkajících se potravinářských přídatných látek. Nejvýznamnějším je maximální povolená úroveň pro první přírodní modré barvivo odolné vůči kyselinám, známé jako Jagua blue (INS 183), získávané z plodů Genipa americana. Tato inovace otevírá globální trhy a podporuje zalesňování v Kolumbii.
Revize pokynů pro označování živin (CXG 2-1985), Příloha I
(Přijato 26. 11. 2024)
Byly přijaty nové referenční hodnoty živin (NRVs-R) pro děti ve věku 6–36 měsíců, zahrnující vitaminy a minerály. Tyto hodnoty pomohou spotřebitelům porovnávat obsah živin v potravinách a podporovat zdravou stravu.
Úprava standardu pro konzervované sardinky a sardinkové produkty (CXS 94-1981)
(Přijato 26. 11. 2024)
Standard byl rozšířen o druh Sardinella lemuru (Bali sardinka), která sdílí charakteristiky s jinými druhy sardinek.
Pokyny pro poskytování informací o potravinách pro balené potraviny prodávané online
(Přijato 27. 11. 2024)
Codex Alimentarius přijal nové pokyny pro označování balených potravin prodávaných prostřednictvím e-commerce. Tyto pokyny zajišťují, aby spotřebitelé měli přístup k potřebným informacím na stránkách produktů pro informovaná rozhodnutí. Pokyny se vztahují na informace poskytované povinně nebo dobrovolně online, nikoli však na fyzické etikety balení. Pro pravidla týkající se označování balených potravin odkazují na Obecný standard Codex (CXS 1-1985).
Pokyny pro využití technologií k poskytování informací o potravinách v označování
(Přijato 27.11.2024)
Nové pokyny Codex byly vyvinuty v reakci na technologické inovace, které mohou hrát roli v označování potravin, a umožňují poskytovat více informací elektronickou formou. Tyto technologie představují nové přístupy k informování spotřebitelů o potravinách, které kupují, a ke způsobu, jak mohou být informace uvedeny na obalech nebo etiketách potravin. Povinné informace o bezpečnosti a výživě však nadále zůstanou součástí fyzického štítku na obalu potravin.
Revize obecného standardu pro označování balených potravin (CXS 1-1985): ustanovení týkající se označování alergenů
(Přijato 27.11.2024)
Obecný standard Codex pro označování balených potravin byl aktualizován s důrazem na revizi a zpřesnění ustanovení o označování alergenů. Tato revize vychází z výsledků ad hoc odborné konzultace FAO/WHO o hodnocení rizik spojených s potravinovými alergeny.
Více informací: FAO-WHO Codex Alimentarius Commission adopts new standards meeting-detail | CODEXALIMENTARIUS FAO-WHO
Mgr. Kateřina Hradilová, Ph.D.
Oddělení zahraničně obchodní spolupráce
Ministerstvo zemědělství
katerina.hradilova@mze.gov.cz