Zprávy z FAO – Zpráva o stavu potravinového zabezpečení a výživy ve světě 2024

30. 8. 2024

„Financování k ukončení hladu, potravinové nejistoty a podvýživy ve všech jejích formách“

Do roku 2030 zbývá šest let a trendy v oblasti hladu a potravinového zabezpečení se stále nevyvíjejí správným směrem, aby bylo reálné do tohoto časového horizontu splnit cíl SDG 2.1 a vymýtit hlad. Ukazatele plnění globálních cílů udržitelného rozvoje v oblasti výživy ukazují, že svět není na cestě k odstranění všech forem podvýživy (cíl SDG 2.2). Miliardy lidí stále nemají přístup k výživné, bezpečné a dostatečné potravě. Přesto pokrok v mnoha zemích dává naději, že je možné se vrátit na správnou cestu k eradikaci hladu a podvýživy. Pro zavedení politik, investic a legislativy, které jsou nezbytné k obrácení současných trendů hladu, potravinové nejistoty a podvýživy, je zapotřebí řádného financování. Přestože na této potřebě panuje široká shoda, není jasné, jak by toto financování mělo být definováno a sledováno. Zpráva poskytuje dlouho očekávanou definici financování pro potravinové zabezpečení a výživu a pokyny pro jejich implementaci. Obsahuje doporučení týkající se efektivního využití inovativních finančních nástrojů a reforem finanční architektury. Stanovení společné definice financování pro potravinové zabezpečení a výživu a metod pro jejich sledování, měření a implementaci je důležitým prvním krokem k udržitelnému zvýšení finančních toků potřebných k ukončení hladu, potravinové nejistoty a všech forem podvýživy a k zajištění přístupu ke zdravé stravě pro všechny, dnes i zítra.

Vybrané klíčové údaje:  

  • Globální výskyt podvýživy zůstává téměř na stejné úrovni po tři po sobě jdoucí roky poté, co prudce vzrostl v důsledku pandemie COVID-19. Odhadovaný počet hladovějících byl v roce 2023 přibližně 713–757 milionu lidí (růst počtu hladovějících v Africe, stagnace v Asii, pokrok v Latinské Americe a Karibiku). Více než jedna třetina světové populace (cca 2,8 miliardy lidí) si v roce 2022 nemohla dovolit zdravou stravu (71,5 % obyvatel nízkopříjmových zemí ve srovnání s 6,3 % obyvatel ze zemí s vysokými příjmy).
  • Zpráva definuje financování pro potravinové zabezpečení a výživu jako veřejné a soukromé finanční zdroje (domácí i zahraniční) na eradikaci hladu, potravinové nejistoty a všech forem podvýživy. Tyto prostředky jsou zaměřeny na zajištění dostupnosti, přístupu, využití a stability výživných a bezpečných potravin a na praktiky podporující zdravou stravu, stejně jako na s tím spjaté zdravotní, vzdělávací a sociální ochranné služby. Zahrnují také finanční zdroje směřované na posílení odolnosti agro-potravinových systémů vůči hlavním hybatelům a základním strukturálním faktorům hladu, potravinové nejistoty a podvýživy.
  • Potravinové zabezpečení a výživa představují méně než 1/4 celkové oficiální rozvojové pomoci (ODA) a dalších oficiálních toků. V období 2017 až 2021 tyto toky činily 76 miliard USD ročně, z čehož pouze 34 % pomohlo řešit hlavní faktory potravinové nejistoty a podvýživy. Odhad soukromých finančních zdrojů[1] v období 2017 až 2022 činil přibližně 95 miliard USD ročně.

Odkaz ke stažení publikace. 
Autoři: FAO, IFAD, UNICEF, WFP, WHO (2024)

Mgr. Kateřina Hradilová, Ph.D.
Oddělení zahraničně obchodní spolupráce
Ministerstvo zemědělství
Katerina.hradilova@mze.gov.cz

 


[1] financování filantropů, přeshraničních remitence migrantů investovaných do agro-potravinových systémů, přímé zahraniční investice apod.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.