Nové výzkumné centrum vesmírného zemědělství v Japonsku
Univerzita v Čibě zahájila činnost Výzkumného centra pro vesmírné zemědělství a zahradnictví. Připravuje se tak na novou éru, kdy budou lidé dlouhodobě pobývat na Měsíci.
Vědci z čibské zahradnické fakulty začnou zkoumat technologii výroby potravin v mimozemském prostředí s cílem vytvořit "továrnu na vesmírné rostliny”.
Instituce odhaduje, že do roku 2030 bude na Měsíci žít asi 100 až 1 000 lidí. Zajistit těmto obyvatelům potraviny je nyní mezinárodní snahou. Výzkumné středisko bude využívat speciální zařízení k rekonstrukci vesmírného prostředí, včetně nízké gravitace a nízkého tlaku. Výzkum bude probíhat ve třech oblastech: "pěstování rostlin ve vesmíru“, dále "vysoce efektivní výrobní technologie" a "technologie s nulovými emisemi" pro recyklaci omezených zdrojů.
Univerzita v Čibě uvedla, že výzkumné zařízení specializující se na technologie výroby potravin pro vesmír je v Japonsku vzácné. Na slavnostním otevření, které se konalo 17. května v kampusu ve městě Matsudo nedaleko Tokia, ředitel výzkumného centra Hideyuki Takahashi řekl: "Doufáme, že výsledky našeho výzkumu povedou také k efektivní a stabilní světové produkci potravin, která nebude ovlivněna tajfuny, hmyzími škůdci ani jinými faktory."
Centrum také plánuje provádět společný výzkum s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru a dalšími organizacemi, které pracují na bezpilotních pěstitelských technologiích a metodách recyklace s cílem realizovat "měsíční farmu".
Zpracovala:
Irena Leopoldová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil: ČR: +420 773 743 880, E-mail: irena_leopoldova@mzv.cz