Skokové zdražení zeleniny v Japonsku

10. 1. 2025

V úterý 7. ledna 2025 zveřejnilo japonské ministerstvo zemědělství, lesnictví a rybolovu výsledky svého průzkumu o stavu cen potravin, jež každoročně na konci prosince provádí.

Poslední průzkum probíhal ve dnech 23. - 25. prosince 2025 a porovnával celostátní průměrné ceny základních potravin za uplynulý rok ve 430 supermarketech a maloobchodních prodejnách ve srovnání s rokem předchozím. Pokud se jedná o zeleninu, zaměřil se na osm druhů základní zeleniny, která reprezentuje základ japonské kuchyně. Jednou z nich bylo např. japonské zelí – neodmyslitelná součást mnoha japonských jídel, včetně oblíbeného tonkatsu, smaženého vepřového masa. Právě zelí dle výsledků průzkumu zdražilo za sledované období více než třikrát, když se v průběhu roku 2024 prodávalo za 453 jenů (cca 70 CZK/ kilogram). Zelený salát zaznamenal nárůst cen 2,38 krát (na 993 jenů, tj. 153 CZK/kilogram) a čínské zelí 1,95 krát (na 269 jenů, tj. 42 CZK/kilogram). 
Ministerstvo k tomu uvedlo, že za skokový nárůst cen zeleniny může zejména počasí a klimatické vlivy, zejména pak rekordně horké léto, jemuž Japonsko minulý rok čelilo, jakož i nedostatek dešťových srážek na podzim a zejména pak v prosinci. Vlivem těchto faktorů nejenže se úroda snížila, výpěstky byly ale rovněž menší a měly horší kvalitu. U sledovaných druhů dosáhl, dle zprávy ministerstva, pokles úrody až 40 %.
V japonských médiích bylo možné koncem roku zaznamenat zprávy o reálných dopadech tohoto vývoje. Byly kupříkladu uveřejněny reportáže o populárních restauracích, které musely ustoupit od oblíbené služby zákazníkům, a sice neomezené konzumace japonského zelí coby přílohy k hlavním jídlům. V Japonsku se jedná o tradiční zvyk, na který jsou spotřebitelé po dlouhá léta zvyklí a taková změna je pro ně proto značně citlivá. 

Zpracovala:
Veronika Vanišová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil CZ: +420 603 350 236, E-mail: veronika.vanisova@mzv.gov.cz
 

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.