Označení „Česká potravina“
Pravidla pro dobrovolné označování „Česká potravina“ a použití loga
Logem s českou vlajkou a nápisem „Česká potravina“ nebo jen slovy „Česká potravina“ si mohou potravináři dobrovolně označit své výrobky, pokud splní dvě základní podmínky stanovené v § 9b zákona č. 110/1997 Sb., jde o místo výroby v České republice a stanovený podíl českých surovin, viz níže.
- 100 % všech složek celkové hmotnosti nezpracované potraviny, vinařských produktů nebo mléka pochází z České republiky, a prvovýroba, narození, chov, porážka zvířat a všechny fáze výroby proběhly na území České republiky,
- součet hmotnosti složek pocházejících z České republiky tvoří nejméně 75 % celkové hmotnosti všech složek stanovené v okamžiku jejich použití při výrobě potraviny jiné než uvedené v písmeni a) a výroba proběhla na území České republiky; přidaná voda se nezapočítává do celkové hmotnosti všech složek.
Logo „Česká potravina“ mohou nést rovněž potraviny stanovené prováděcím právním předpisem (Vyhláška č. 204/2021 Sb.), jejichž výroba proběhla na území České republiky. K logu „Česká potravina“ není vedena databáze.
Podle ustanovení § 9b odst. 2 zákona č. 110/1997 Sb. lze při uvádění potraviny na trh poskytnout informaci slovy "vyrobeno v České republice" nebo slovy, která mají pro spotřebitele stejný význam, pokud výroba proběhla na území České republiky.
Podmínky pro grafické znázornění loga „Česká potravina“ jsou stanoveny v příloze vyhlášky č. 417/2016 Sb.