Novinky
Konference Potravinářství na cestě k udržitelnosti
12. 11. 2024 9:50 - 13. 11. 2024
Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)
Hustopeče, hotel Amande
Na téma: "Snižování environmentálních dopadů potravinářské výroby v kontextu uhlíkové a vodní stopy či emisí." V čase, kdy se osa planety prohýbá pod tíhou rostoucí populace i klimatických změn, stojíme před zásadní výzvou, jak přizpůsobit rostoucí potravinářskou výrobu a současně zachovat kvalitu i bezpečnost potravin a v neposlední řadě zvýšit konkurenceschopnost. Cílem konference je seznámit…
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o monitoringu cizorodých látek v roce 2023.
Publikováno: 26. 9. 2024
Ministerstvo zdravotnictví v souladu s článkem 1 prováděcího nařízení Komise (EU) 2021/1355 v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2024-2026. Zpracovatelem dokumentu je Ministerstvo zdravotnictví, Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví, Odbor ochrany veřejného zdraví. Dokument byl projednán a odsouhlasen mezirezortní pracovní skupinou pro rezidua pesticidů.
Publikováno: 31. 10. 2023
Konference k tématu Novinky v legislativním procesu ochrany zeměpisných označení
27. 2. 2024
9:30 - 16:00
Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)
Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1
Dovolujeme si Vás pozvat na konferenci o chráněných zeměpisných označeních a chráněných označeních původu, která se uskuteční 27. února 2024 v budově Ministerstva zemědělství. Dopolední program konference (9:30 – 12:00 hodin) je určen pro vnitrostátní orgány státní správy a bude zaměřen na nejnovější vývoj právního rámce EU chráněných označení původu a zeměpisných označení. Odpolední program (13…
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2022
3. 10. 2023
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o monitoringu cizorodých látek v roce 2022.
Zpráva o činnosti systému RASFF v České republice za rok 2022
15. 9. 2023
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2022.
Systém rychlého varování před závadnými potravinami a krmivy RASFF loni opět potvrdil svou funkčnost a efektivitu: v celé EU evidoval 4337 hlášení
16. 7. 2023
Tisková zpráva — Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v roce 2022 zaznamenal 4337 hlášení v celé Evropské unii. České republiky se z toho týkalo 348 hlášení o závadných potravinách a krmivech. Česko je do systému RASFF buď přímo nahlásilo, nebo obdrželo varování z ostatních zemí EU či mimo Unii. Nejvíce nevyhovujících výrobků bylo v kategorii maso a masné výrobky.
Ministr zemědělství: Podpora prezentace práce regionálních zemědělců a potravinářů je důležitá
1. 7. 2023
Tisková zpráva — První prázdninovou akci projektu Poznej svého farmáře, která se dnes koná na Zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou, navštívil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Hlavním cílem projektu je podpořit regionální výrobce a zlepšit informovanost veřejnosti o možnostech nákupu kvalitních potravin. Důležité je také propojení spotřebitelů a farmářů v daném regionu.
Česká republika se připojuje k celoevropské kampani EFSA proti šíření afrického moru prasat (#StopASF)
22. 5. 2023
Tisková zpráva — Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) společně s Ministerstvem zemědělství v roce 2023 spojí síly v celoevropské kampani na podporu boje proti africkému moru prasat (AMP). Kampaň #StopASF, která probíhá již čtvrtým rokem, zvyšuje povědomí zemědělců, myslivců a veterinářů v osmnácti evropských zemích včetně České republiky o této nebezpečné nákaze a vyzývá k přijetí opatření k zastavení…
EFSA spouští mezinárodní osvětovou kampaň EU si vybírá bezpečné potraviny #EUChooseSafeFood
17. 5. 2023
Po úspěšných dvou předchozích ročnících dnes Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s partnery v 16 členských státech EU spouštějí třetí ročník kampaně #EUChooseSafeFood. Cílem kampaně je připomínat, že při výběru potravin je důležité myslet i na to, zda suroviny, ze kterých jídlo připravujeme, jsou čerstvé a neobsahují nežádoucí látky.