Hygiena potravin

Dosažení vysoké úrovně ochrany lidského života a zdraví je jedním ze základních cílů potravinového práva. Hlavním cílem obecných a zvláštních hygienických pravidel je pak tuto vysokou úroveň ochrany zajistit.

Základním právním rámcem pro hygienu potravin v Evropské unii je nařízení (ES) č. 178/2002, které stanovuje obecné zásady a požadavky potravinového práva. Toto nařízení klade důraz na sledovatelnost potravin, odpovědnost provozovatelů potravinářských podniků a zajištění vysoké úrovně ochrany zdraví spotřebitelů. Informace o tomto nařízení jsou klíčové pro každého, kdo se v potravinářském průmyslu pohybuje.

Legislativa týkající se hygieny potravin představuje soubor opatření a postupů, které mají za cíl zajistit bezpečnost a nezávadnost potravin v celém potravinovém řetězci – od prvovýroby přes zpracování, skladování až po konečnou spotřebu. Jejím hlavním úkolem je ochrana zdraví spotřebitelů a zajištění kvality potravin. 

Obecné požadavky na hygienu potravin

Speciální požadavky na hygienu potravin živočišného původu

Příručky, pokyny a správná hygienická praxe

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.