Informační centrum bezpečnosti potravin
http://www.viscojis.cz/teens/index.php
Informační centrum bezpečnosti potravin (ICBP) Ministerstva zemědělství vzniklo v roce 2002 na základě usnesení vlády ČR č. 1320/2001 ke Strategii zajištění bezpečnosti potravin v České republice. ICBP je součástí Odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství. Jeho úkolem je získávat a třídit dostupné informace z oblasti bezpečnosti potravin, zajišťovat jejich tok k příslušným institucím, zajišťovat osvětu a organizovat vzdělávací akce pro spotřebitele.
Uživatelé služeb ICBP dostávají ověřené a srozumitelné informace pokrývající celý řetězec výroby potravin, tj. od farmy až po konečného spotřebitele. Vedle problematiky bezpečnosti (nezávadnosti) potravin se ICBP zaměřuje na otázky výživy obyvatel s cílem dosáhnout zlepšení zdravotního stavu populace v ČR.
Informační centrum bezpečnosti potravin zajišťuje:
1) Internetové stránky a aplikace
Internetové stránky bezpecnostpotravin.cz
Internetové stránky bezpecnostpotravin.cz poskytují základní informace o problematice bezpečnosti potravin a systému jejího zabezpečení v rámci ČR. K dispozici jsou tiskové zprávy dozorových orgánů, hlášení v systému RASFF, hlášení rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), aktuální informace o možném riziku z potravin, hygieně při manipulaci s potravinami, ale i informace z oblasti výživových doporučení. Uživatelé internetových stránek mohou zdarma využívat službu tzv. e-mail listu, tj. po zaregistrování je jim zasílán souhrn aktuálních informací v periodicitě, kterou si sami určí.
Rychlé informace o závadných potravinách na českém trhu
Prostřednictvím internetových stránek bezpecnostpotravin.cz se uživatelé mohou zaregistrovat k elektronickému zasílání zpráv o závadných potravinách, které v tržní síti zachytily dozorové orgány. Další informace (i k hromadným registracím) poskytne pan
Olaf Deutsch, tel. 221 812 361, mob. 607 886 278, olaf.deutsch@mze.gov.cz
.
Bezpečnost potravin A-Z
Slovník Bezpečnost potravin A-Z objasňuje základní termíny z problematiky bezpečnosti potravin, potravinářství, výživy a z dalších souvisejících oborů. Slovník je volně dostupný z internetových stránek bezpecnostpotravin.cz.
Vstup do slovníku zde: Bezpečnost potravin A-Z.
Aplikace do mobilních telefonů "Víš, co jíš?"
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství provozuje aplikaci „Víš, co jíš?“, určenou pro majitele mobilních telefonů, které pracují v operačním systému Android, a nově také pro telefony iPhone s operačním systémem iOS.
Aplikace obsahuje tři moduly:
Modul "VÝŽIVA V KOSTCE" je praktický a přehledný průvodce světem výživy. Obsahuje základní informace o živinách, výživových doporučeních, zdravém stravování a také možnost spočítat si svůj Index tělesné hmotnosti (BMI).
Modul "ÉČKA" umožňuje vyhledat potravinářské přídatné látky (lidově „éčka“) podle názvu nebo „E kódu“ nebo podle kategorie (funkční skupiny). Použité potravinářské přídatné látky musí být uvedeny na obale potravin. V seznamu složek se uvádí název kategorie (funkční skupiny) potravinářské přídatné látky, následuje její specifický název nebo „E kód“. S touto částí aplikace Éčka je možné pracovat i bez připojení k internetu.
Modul "BEZPEČNOST POTRAVIN A-Z" je výkladový slovník Bezpečnost potravin A-Z. Slovník obsahuje více než 800 základních termínů z problematiky bezpečnosti potravin, potravinářství, výživy a dalších souvisejících oborů.
Aplikace "Víš, co jíš?" do mobilních telefonů ke stažení
Internetové stránky viscojis.cz
Internetové stránky viscojis.cz jsou primárně určeny spotřebitelům. Na jejich tvorbě se podílejí odborníci z rezortu Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva zemědělství, a to ve spolupráci s odborníky z České zemědělské univerzity, 3. LF UK, Masarykovy univerzity aj. Uvedené stránky poskytují seriózní a ověřené informace o potravinách, možných rizicích z konzumace potravin, výživových a hygienických doporučeních a řadu zajímavostí z domova i ze zahraničí.
Internetové stránky viscojis.cz/teens
Webové stránky viscojis.cz/teens jsou koncipovány především pro mládež a poskytují informace z oblasti správné výživy a bezpečnosti potravin. Jejich cílem je také podpora výukového programu „Výživa ve výchově ke zdraví„, který vznikl ve spolupráci s 3. lékařskou fakultou UK, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem zdravotnictví, Ústavem zemědělské ekonomiky a informací a Společností pro výživu. Program je určen především pedagogům a žákům 2. stupně ZŠ. Nabízí kvalitní podpůrný vzdělávací materiál, který vychází z ověřených odborných zdrojů a má ambice zatraktivnit výuku daného tématu. Výukový program je doplněn pracovními sešity pro žáky 6. a 7. ročníků ZŠ a pracovními sešity pro žáky 8. a 9. ročníků ZŠ, které slouží k procvičení a osvojení základních znalostí z oblasti výživy a bezpečného stravování. Další učební pomůckou k výukovému programu jsou znalostní testy, pomocí kterých si žáci mohou otestovat své vědomosti.
E-learningový kurz "Výživa ve výchově ke zdraví"
Druhým výukovým materiálem, který vznikl ve spolupráci s 3. lékařskou fakultou UK, je e-learningový kurz "Výživa ve výchově ke zdraví" . Kurz je určen středním školám s potravinářskými obory, gymnáziím a nově také široké veřejnosti.
Jednotlivé moduly kurzu jsou zaměřeny na výživu člověka, složení potravin a bezpečné stravování. Kurz je doplněn odbornou příručkou pro pedagogy „Výživa ve výchově ke zdraví“, která je v elektronické podobě k dispozici na stránkách ICBP v kategorii Publikace.
Internetové stránky foodsafety.cz
Internetové stránky foodsafety.cz jsou určeny zahraničním uživatelům. Poskytují jim informace o tom, jak funguje v České republice systém zabezpečení nezávadných potravin. Uživatelé ze zahraničí mají k dispozici vybrané překlady tiskových zpráv dozorových orgánů a kontakty na organizace, které jsou součástí systému bezpečnosti potravin v ČR. Dostávají rovněž informace z koordinačního místa (Focal Point) pro technickou a vědeckou spolupráci s EFSA.
2) Vzdělávací aktivity a přednášková činnost ICBP
Výukové programy pro děti předškolního věku a 1. stupně ZŠ
Výukové programy vycházejí z doporučení. Světové zdravotnické organizace (WHO) „5 klíčů k bezpečnému stravování“ - dospělá verze „5 klíčů k bezpečnému stravování“ - dětská verze.
Od roku 2011 programy volně čerpají i z programu „Výživa ve výchově ke zdraví“. Na realizaci zábavných programů pro děti se podílí hudební skupina Vanda a Standa. Programy jsou nabízeny zdarma pouze předškolním zařízením a 1. stupni ZŠ.
Přednášky pro žáky 2. stupně ZŠ
Cílem přednáškové činnosti je představit nový produkt ICBP pro děti a pedagogy 2. stupně ZŠ. Téma bezplatných přednášek je sestaveno podle osnovy nového výukového programu pro pedagogy 2. stupně („Výživa ve výchově ke zdraví“). V rámci přednášky vedené jedním nebo dvěma odbornými lektory jsou probírána témata týkající se problematiky zdravé výživy, základních hygienických a stravovacích návyků, alimentárních onemocnění.
Přednášky pro dospělé spotřebitele
ICBP realizuje v omezené míře i přednášky pro dospělé spotřebitele a studenty středních škol. Cílem přednášek je poskytnout informace o fungování systému bezpečnosti potravin v ČR. Přednášky pro spotřebitele jsou plně hrazeny z prostředků MZe.
Hlavní témata přednášek:
- Systém bezpečnosti potravin
- Činnost Informačního centra bezpečnosti potravin (jak získat informace)
- Prevence onemocnění z potravin, zdravá výživa
Elektronická učebnice Výukový program pro resort MŠMT „Výživa ve výchově ke zdraví“
Elektronická učebnice byla vypracována ve spolupráci s 3. lékařskou fakultou UK a je určen pro pedagogy a žáky 2. stupně ZŠ. Cílem produktu je nabídnout rezortu MŠMT kvalitní produkt pro výuku žáků 2. stupně ZŠ, který vychází pouze z ověřených informačních zdrojů. Samotný program je rozdělen na šest základních témat:
- Živiny a voda
- Výživová doporučení
- Výživa a nemoci
- Nákazy z potravin a jejich prevence
- Otravy z jídla
- Potravinová bezpečnost
Každý pedagog má možnost si ke své výuce vybrat požadované téma. K výuce jsou připraveny k volnému stažení pracovní sešity k elektronické učebnici pro žáky 8. a 9. tříd ZŠ, který slouží k procvičení probrané kapitol. Výukový program a pracovní sešity jsou k dispozici na hlavní stránce webových stránek viscojis.cz/teens ale i na stránkách www.bezpecnostpotravin.cz.
Další vzdělávací akce pro spotřebitele
ICBP realizuje pro spotřebitelskou veřejnost kromě přednášek a výukových programů i další akce s tématikou bezpečnosti potravin, na kterých spotřebitelé získávají podrobné informace k dané problematice. Součástí tzv. Dnů bezpečnosti potravin jsou nejenom přednášky, ale i realizace výše uvedených programů pro děti, popřípadě i rozdávání materiálů z produkce ICBP. Aktivity ICBP se realizují pouze na akcích nekomerčního charakteru, např. pro školská zařízení, zdravá města, Státní zdravotní ústav — regionální pracoviště podpory zdraví apod.
Další informace ke vzdělávacím aktivitám ICBP podá pan
Olaf Deutsch, tel. 221 812 361, mob. 607 886 278, olaf.deutsch@mze.gov.cz
.
3) Tiskový materiál ICBP
Propagační materiály a publikace
ICBP poskytuje veřejnosti řadu vzdělávacích materiálů – publikací, letáků a příruček. Publikace jsou zde k dispozici v elektronické verzi. Označené materiály lze získat v omezeném množství v tištěné formě, a to přímo na adrese MZe, Těšnov 17, Praha, nebo poštou na vyžádání (e-mail: olaf.deutsch@mze.gov.cz).
Všechny publikace jsou k dispozici zdarma, včetně úhrady poštovného. Publikace jsou určené (v omezeném množství) pouze na aktivity k danému tématu.