Konference Potravinářství na cestě k udržitelnosti

Datum akce: 12. 11. 2024 9:50 - 13. 11. 2024
Místo konání:
Hustopeče, hotel Amande
Kategorie akce: Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)

Na téma: "Snižování environmentálních dopadů potravinářské výroby v kontextu uhlíkové a vodní stopy či emisí."

V čase, kdy se osa planety prohýbá pod tíhou rostoucí populace i klimatických změn, stojíme před zásadní výzvou, jak přizpůsobit rostoucí potravinářskou výrobu a současně zachovat kvalitu i bezpečnost potravin a v neposlední řadě zvýšit konkurenceschopnost. Cílem konference je seznámit účastníky s environmentálními dopady potravinářských výrob a identifikovat příležitosti k jejich nastartování udržitelným směrem prostřednictvím vědy, výzkumu a inovací, a to nejen v kontextu snížení uhlíkové stopy a emisí. Současně se podíváme na aktuální směrování evropské politiky a jak nastavit obchodně výrobní strategie v kontextu nefinančního ESG reportingu.

Potenciál je v této oblasti vskutku široký a od snižování materiálové spotřeby, přes co nejvyšší zhodnocení vedlejších produktů a současnou minimalizaci vznikajících odpadů a emisí, až po snižování energetické náročnosti. Samostatnou a v tomto oboru velmi významnou kapitolou je snižování spotřeby vody, její čištění na vstupu a výstupu, velkou výzvou pak je její recyklace a opětovné použití.

Všechny témata tvoří složitou a komplexní skládanku, nemalou výzvu, kdy na udržitelné cestě nás čeká řada překážek. Nicméně to nás nemůže odradit, ale naopak v nás vzbudit ten správný zápal, dodat potřebou energii i motivaci. Konference tak má ambici propojit potravinářský sektor a jeho potřeby s výzkumnou obcí a vytvořit platformu pro dialog mezi stakeholdery.

 Hlavní témata:

  • Problémy a výzvy jednotlivých oborů potravinářského průmyslu;
  • Výsledy vědy, výzkumu, inovací a příklady správné praxe;
  • Legislativa, trendy a aktuální směrování EU;
  • Zlepšení postavení provozu/firmy v ESG reportingu;
  • LCA, uhlíková stopa, vodní stopa jako kritéria udržitelnosti provozu;
  • Využívání udržitelnějších surovin a zvyšování jejich výtěžnosti;
  • Minimalizace odpadů a efektivní využívání vedlejších produktů;
  • Využití neprodaných či znehodnocených produktů;
  • Čištění odpadních vod, membránové procesy, získávání cenných složek a recyklace vod;
  • Kompostování a anaerobní digesce coby jako poslední možnost využití toho, co nejde zhodnotit lépe;
  • Snižování energetické náročnosti a využití alternativních zdrojů energií.

 Konference je určena:

  • Vědeckým pracovníkům a pedagogům k prezentaci výsledků výzkumů v předmětné oblasti formou srozumitelnou a přínosnou nejen odborné veřejnosti,
  • vedoucím osobám, manažerům ESG / udržitelnosti i technologům v provozech potravinářského průmyslu, aby se seznámili s výzkumnými tématy a projekty, na kterých se v ČR a SR pracuje, s cílem převzetí nebo rozvinutí dosažených výsledků v praxi a vylepšení svého postavení v rámci ESG reportingu,
  • odborným zaměstnancům státní správy a dalším zájemcům o problematiku.

 Konference je připravována ve spolupráci s Potravinářskou komorou. Odborným garantem konference je recenzovaný open-access časopis WASTE FORUM, jehož šéfredaktor je rovněž programovým garantem konference. Vybrané příspěvky z konference plánujeme zařadit do tematického čísla WASTE FORUM 2025,1. Časopis je od roku 2017 indexován v databázi SCOPUS.

Související odkazy

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.