Bezpečnost potravin

Bezpečnost potravin je základním principem evropské potravinové politiky, který zaručuje ochranu zdraví spotřebitelů.

Bezpečnost potravin zahrnuje hygienu výroby potravin, kontrolní mechanismy, monitoring potravních řetězců a bezpečnost krmiv. K zajištění bezpečnosti potravin přispívají státní organizace a instituce financované státem, a to zejména tvorbou legislativy, průběžnou a důslednou kontrolou zdravotní bezpečnosti a kvality, dlouhodobým sledováním výskytu cizorodých látek (monitoring), aplikací vědeckých stanovisek do praxe, informováním a vzděláváním spotřebitelů, mj. v zacházení s potravinami.

Národní referenční laboratoře

Národní referenční laboratoře

24. 2. 2021
Seznam národních referenčních laboratoří a referenčních laboratoří.

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2019

23. 9. 2020
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2019.

Zpráva o činnosti systému RASFF v České republice za rok 2019

3. 9. 2020
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF.

Video "Pět klíčů k bezpečnému stravování"

25. 2. 2020
Video názorně vysvětluje základní hygienická pravidla při manipulaci s potravinami.

Seminář na téma „Antimikrobiální rezistence“ u příležitosti Evropského antibiotického dne 2019

18. 11. 2019 8:30 - 14:30
Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)
SVS, Slezská 100/7, Praha 2
U příležitosti Evropského antibiotického dne se v Praze uskuteční dne 18. listopadu 2019 jednodenní mezinárodní odborný seminář věnovaný tématice antimikrobiální rezistence, zodpovědnému zacházení s antibiotiky a rizikům spojeným s jejich nevhodným užíváním. Jaké jsou hrozby antimikrobiální rezistence a jak tento problém řešit jsou témata, s nimiž se může touto cestou seznámit odborná i širší…

Aktuální problémy bezpečnosti a kvality potravin a zemědělských produktů: rezidua pesticidů v ovoci a zelenině

11. 11. 2019 12:00 - 16:45
Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)
Ministerstvo zemědělství ČR, Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, místnost č. 400
Seminář se koná v pondělí 11. listopadu 2019 od 12:30 h (registrace od 12:00 h) na Ministerstvu zemědělství, místnost č. 400. Garanti semináře: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. a Prof. RNDr. Ing. František Kocourek, CSc.  Účast na semináři je bezplatná. V průběhu semináře bude zajištěno občerstvení. Prosíme všechny zájemce, aby potvrdili svou účast elektronicky na adresu krejzar@vurv.cz (ing. Václav…

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2018

19. 9. 2019
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2018.

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2018

11. 9. 2019
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti RASFF v ČR za rok 2018.

V sobotu 24. 8. se konal již tradiční Den zdraví pro rodiny s dětmi v rámci agrosalonu Země živitelka

28. 8. 2019
Den zdraví se konal v rámci doprovodných programů 46. ročníku agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích.

Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2017

10. 9. 2018
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2017.
1 2 3 ... 5

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.