Kde už dotace pomohly: Trnečka Smoked Fish s.r.o. (Suchý)

24. 10. 2025

Rostoucí poptávka po kvalitních rybích produktech přináší nové výzvy i pro menší zpracovny. V Suchém se s tímto tlakem potýkala společnost Trnečka Smoked Fish s.r.o. Přestože měla k dispozici udírnu pro uzení studeným kouřem a dvě menší udírny na teplý kouř, jejich kapacita nestačila. Ani chladicí prostory již nedokázaly pokrýt potřeby rozšiřující se výroby. Bylo zřejmé, že bez modernizace nebude možné reagovat na rostoucí objem produkce ani na nové požadavky zákazníků.

Rozhodnutí využít prostředky z Operačního programu Rybářství se tak stalo klíčovým krokem. Podpora umožnila pořídit nové technologické vybavení, které navýšilo kapacitu provozu, zefektivnilo práci a otevřelo cestu k dalšímu rozvoji výrobního portfolia.

Projekt byl podpořen v rámci 17. výzvy OP Rybářství – Zpracování produktů. Realizace probíhala od 13. května do 6. listopadu 2024 v provozovně v obci Suchý, kde firma dlouhodobě působí. Celkové náklady projektu dosáhly téměř dvou milionů korun – 1 997 122,32 Kč, přičemž polovinu této částky (998 561,16 Kč) pokryla dotace z prostředků OP Rybářství 2021–2027.

Nová technika, nové možnosti

Srdcem modernizace se stala nová elektrická udírna s příslušenstvím a kapacitou až 500 kg výrobků denně. Díky ní je možné zpracovat výrazně větší množství ryb a zároveň zavádět nové způsoby uzení a příchutí.

Podnik dále investoval do nových chladicích a mrazicích boxů, které poskytly dostatek prostoru pro hotové produkty i suroviny. To znamená stabilnější zásobování výroby a menší závislost na dodavatelích. Pro vyšší hygienický standard a efektivnější provoz přibyly také nerezové pracovní stoly, které se staly důležitou součástí zpracovatelského řetězce.

Výsledky, které přinesly změnu

Modernizace umožnila firmě nejen zvýšit objem produkce, ale také rozšířit nabídku o nové druhy rybích produktů a příchutí. Podnik se začal více orientovat na využívání lokálních surovin, a zároveň se inspiroval zahraničními technikami zpracování. Výsledkem je efektivnější výroba, lepší kontrola kvality a posílená konkurenceschopnost na trhu.

Inspirace pro ostatní

Příběh společnosti Trnečka Smoked Fish s.r.o. ukazuje, jak zásadní roli hraje moderní technologie ve zpracování ryb. Investice do nových zařízení nejen navýšila kapacitu výroby, ale také rozšířila možnosti, jak zákazníkům nabídnout pestřejší a kvalitnější sortiment. Dotace z OP Rybářství pomohly proměnit tradiční provoz v moderní a udržitelný podnik, který dokáže pružně reagovat na potřeby trhu.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.